Părintele psihanalizei – Sigmund Freud: Revistă bibliografică

Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, astăzi Příbor / Republica Cehă – d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreuaustriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Principalele teorii ale acestei școli sunt fondate pe următoarele ipoteze:
  •        Dezvoltarea umană este înțeleasă prin schimbarea zonei corporale de gratificare a impulsului sexual.
  •  Aparatul psihic refulează dorințe, în special cele cu conținut sexual și agresiv, acestea fiind conservate în sisteme de idei inconștiente.
  • Conflictele inconștiente legate de dorințele refulate au tendința de a se manifesta în vise, acte ratate și simptome.
  •   Conflictele inconștiente si sexualitatea reprimata sunt sursa nevrozelor.
  • Nevrozele pot fi tratate, cu ajutorul metodei psihanalitice, prin aducerea în conștient a dorințelor inconștiente și refulate.
Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor.
Sursa :Wikipedia
Centrul Academic Internaţional Eminescu deţine această valoroasă colecţie, menită să vă îmbogăţească cunoştinţele în domeniul psihanalitic.
Freud, Sigmund
Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura Trei, 2009.
Vol. 1: Introducere în psihanaliză / trad.: Ondine Dăscălița, Roxana Melnicu, Reiner Wilhelm. – 2009.  – 759 p.
Freud a publicat două serii de Prelegeri de introducere în psihanaliză care, împreună, curpind, în rezumat, ansamblul vederilor teoretice și observațiilor sale. El a gândit cele două serii – Prelegerile și Noile prelegeri – ca pe un corpus comun, de aceea ele sunt numerotate în continuare. Prima seriei de prelegeri a fost ținută în fața studenților de la Universitatea din Viena, între octombrie 1915 și martie 1916, respectiv octombrie 1916 – martie 1917, și expune concepția psihanalitică despre trei dintre manifestările majore ale inconștientului: act ratat, vis, nevroză. De când fusese numit Privat docent, în 1855, Freud ținuse numeroase prelegeri; la aproape 60 de ani, decide să conferențieze pentru ultima dată în fața publicului academic, iar prelegerile sale să vadă lumina tiparului.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura

Trei, 2009.

Vol. 3 : Psihologia inconștientului / trad.: Gilbert Lepădatu, George Purdea, Vasile Dem. Zamfirescu. – 2009. – 438 p.
Prezentul volum conține principalele scrieri „metapsihologice” ale lui Freud, în care este dezvoltată teoria psihanalaitică cu cel mai înalt grad de generalitate referitoare, în esență, la natura și modalitatea de funcționare a inconștientului. Prima utilizare publică a termenului se găsește în capitolul XII al Psihopatologiei vieții cotidiene, unde Freud echivalează în mod explicit termenul de „metapsihologie” cu „psihologia inconștientului”.
 
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura Trei, 2009.
Vol. 4. : Cuvântul de spirit și raportul său cu inconștientul / trad.: Vasile Dem. Zamfirescu, Daniela Ștefănescu. – 2009. – 343 p.
Prezentul volum include scrieri referitoare la semnificația cuvântului de spirit, la sensurile contradictorii ale anumitor cuvinte din limbile arhaice, precum și un eseu care înregistrează prima utilizare a termenului „roman familial”.
În Cuvântul de spirit și raportul său cu inconștientul, Freud trasează o paralelă între spirit și vis, demonstrând faptul că tehnicile cuvântului de spirit coincid cu tehnicile elaborării visului. Eseul „Umorul” poate fi considerat o completare a acestui amplu studiu, în măsura în care el reia o temă expusă în capitolele 7 și 8 ale acestuia din perspectiva unei noi reprezentări structurale asupra psihicului uman.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura

Trei, 2009.

Vol. 5 : Studii despre sexualitate / trad.: Rodica Matei. – 2009. – 378 p.
Volumul de față cuprinde o serie de texte asupra sexualității apărute de-a lungul întregii opere freudiene, ceea ce îi permite cititorului să remarce modul în care se conturează și evoluează concepția sa psihanalitică. Găsim în acest volum lucrări care conțin pentru prima dată afirmarea rolului capital al sexualității în geneza tulburărilor psihice („Trei eseuri”), semnificația fantasmelor în viața psihică („Opiniile mele despre rolul sexualității în etiologia nevrozelor”), descoperirea rolului semnificativ pe care constatarea diferenței anatomice dintre sexe îl are asupra dezvoltării copilului („Despre teoriile sexuale infantile”), stadiul falic („Organizarea genitală infantilă”).
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura Trei, 2009.
Vol. 6 / trad.: Roxana Melnicu, Georgeta Mitrea. : Inhibiție, simptom, angoasă. – 2009. – 372 p.
Actuala culegere cuprinde scrieri care jalonează abordarea de către Freud a fenomenului psihopatologic princeps care a inspirat crearea psihanalizei. Este vorba despre isterie, pe baza căreia Freud a creat noțiunile de bază ale noii sale științe și tehnici. De etiologia isteriei se vor despărți apoi teoriile etiologice ale celorlalte nevroze. Se evidențiază în paralel și evoluția concepției lui Freud despre sexualitate și, pe de altă parte, despre enigmatica angoasă, fenomen nedeterminat, dar care este instituit ca determinat pentru procesele patologice. Astfel că această serie de articole culminează cu unul dintre textele-cheie ale operei freudiene, anume „Inhibiție, simptom și angoasă”, care dă și titlul volumului.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura

Trei, 2009.

Vol. 7 : Nevroză, psihoză, perversiune / trad.: Roxana Melnicu, Corneliu Irimia, Reiner Wilhelm, Silviu Dragomir. – 2009. – 412 p.
Selecția de față cuprinde lucrări freudiene din perioade diferite, puse toate sub semnul unei evoluții a ideilor legate de modificările pe care le suferă componenta anală a pulsiunii sexuale. Prima serie de lucrări despre erotica anală și mecanismele obsesionale; este vorba în primul rând despre celebrul caz al omului cu șobolani, dar și despre lucrări teoretice, cum sunt cele despre predispoziția la nevroza obsesională și transformările pulsionale inerente acestei patologii. La fel de interesante sunt și lucrările referitoare la manifestările caracteriale ale mecanismelor obsesionale, trăsături întâlnite frecvent în realitatea cotidiană.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura Trei, 2009.
Vol. 8 : Nevroza la copil / trad.: Rodica Matei, Ruxandra Hosu. – 2009. – 294 p.
Volumul de față reunește două studii de caz tratând nevroze infantile: „Micul Hans” și „Omul cu lupi”. În ceea ce privește primul caz, forme embrionare ale celor mai importante teorii expuse se aflau deja  în „Despre teoriile sexuale infantile” (1908). Este vorba, aici, despre istoria unui băiețel de 5 ani, Herbert Graf, fiul lui Max Graf, muzicolog și entuziast susținător al psihanalizei, băiețel care dezvoltase o fobie de cai, ceea ce însemna că, în Viena începutului de secol XX, că era condamnat să nu mai părăsească vreodată casa. Freud l-a văzut pe Hans o singură dată, analiza desfășurându-se, de fapt, prin intermediul tatălui său. Complexul Oedip a fost considerat cauza fobiei : dimensiunea ostilă a ambivalenței afective față de tată. După ce a făcut cunoștință cu sursele angoasei sale, Hans a rezolvat acest complex într-o manieră personală: și-a căsătorit tatăl cu bunica, mama devenind astfel liberă pentru el, care putea de acum să iasă din nou pe stradă.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura

Trei, 2009.

Vol. 9 : Studii despre societate și religie / trad.:Roxana Melnicu, George Purdea, Vasile Dem. Zamfirescu, … – 2009. – 743 p.
Actuala culegere de texte freudiene reunește scrieri din perioade diferite ale evoluției teoriei psihanalitice, puse toate sub semnul explorării relației tensionate, chiar conflictuale, între individ și societate. Cu timpul, se conturează tematica esențială a reflecției freudiene despre societate, dar și despre structura psihicului uman. Astfel iese în evidență dualitatea greu reconciliabilă între, pe de o parte, pulsionalitatea individului, fie că este vorba despre pulsiunile sexuale, fie că este vorba despre cele agresive și, de cealaltă parte, cerințele societății.
Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura Trei, 2009.
Vol. 10 : Eseuri de psihanaliză aplicată. / trad. și note introductive: Vasile Dem. Zamfirescu. – 2009. – 414 p.
Volumul de față reunește eseurile de psihanaliză aplicată ale lu Freud, dintre care câteva au devenit între timp repere culturale: „Delir și vise în «Gradiva» de Jensen”, „Motivul alegerii casetei”, „Dotsoievski și paricidul”. Concepția revoluționară a lui Freud, conform căreia între normalitate și patologie există doar o deosebire cantitativă, de grad, și nu calitativă, străbate ca un fir roșu toate eseurile prezentului volum, legitimând psihanaliza aplicată.
 
 

Freud, Sigmund
 Opere esențiale / Sigmund Freud; coord. ed.: Vasile Dem. Zamfirescu. – București : Editura

Trei, 2009.

Vol. 11 : Tehnica psihanalizei / trad. și note introductive: Roxana Melnicu. – 2009. – 490 p.
Eseurile reunite sub acest titlu oferă o trecere în revistă a scopurilor și indicațiilor curei psihanalitice, tratează despre elementele de bază ale „artei interpretării” („Metoda psihanalitică a lu Freud”), explică deosebirea dintre psihoterapia psihanalitică și tratamentul sugestiv, dificultățile tehnicii, cerințele fixate pacientului, principiile pe care se bazează eficiența terapeutică a metodei („Despre psihoterapie”), menționează necesitatea unei „autoanalize” a celui care vrea să practice psihanaliza („Șansele viitoare ale terapiei psihanalitice”), precizează importanta diferență dintre nevroza și isteria angoasă („Despre psihanaliza «sălbatică»”).
Prezentare: Vera Sîrbu
 
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s