Ecaterina  Iurcu-Urâtu –  Cânt și eu, dar nu-s privighetoare.

„Rănile din prag” (lansare de carte)

Frumoasă-i Țara Poeziei, / Nu e târziu, intrați oricând, / Seduși de versul de iubire, / Să dăinuiți cu el în gând.

Rămân așa să fiu precum am fost, / Firul îl depăn fin, căci mi-am găsit un rost, / Să țes numai lumină în suflet prin cuvânt, / Arfa  mi-e acordată,  Încă mai vreau să cânt.

Cânt și eu,  dar nu-s privighetoare,  / Ci un ecou de cânt îndrăgostit, /  /O ascult și-mi cresc aripi de soare, /  Câte păsări au un simplu ciripit?

/  Cânți și tu  , dar nu ca ciocârlia, / Rod în cântec ea a presărat, / Dar nicicând nu a avut trufia, / Harul ei de aur să-și fi lăudat.

/ Al lor tril ne-nvață modestia, / Cântă-original și mult, și bine, / Cine le-ar întrece în solie?! / Ca ele nu mai cântă orișicine.

Sunt și urez, mă contopesc  / Cu verbul – cânt și amintire, / Cu naiul dorului doinesc, căci limba-i marea mea iubire.  

(Ecaterina Iurcu-Urâtu)

La Centrul Academic Internațional Eminescu își desfășoară activitatea Clubul de promovare a personalităților „Dialogăm și ne cunoaștem” în cadrul căruia organizăm întâlniri cu scriitori, poeți, oameni de știință, psihologi etc.

Protagonista ultimei ședințe a clubului a fost Ecaterina Iurcu-Urâtu, poetă, jurnalistă și un mare Om de omenie. Originară din Peresecina, Orhei, născută la 3 noiembrie 1951 în familia de șase copii a Susanei Arsene și a lui Filimon Iurcu.

După absolvirea Școlii medii din satul Peresecina își continua studiile la Universitatea de Stat din Moldova și este licențiată în Filologie (Jurnalism).

În 2014 editează prima carte de versuri Nectar din cupa lunii. Volumul Cuibul fără rândunici vede lumina tiparului în 2017 inserează poezii, texte pentru cântece și romanțe.

Vom discuta pe marginea cărții  Rănile din prag, un titlu sugestiv și plin de semnificații.

            Poeziile domniei sale sunt o răbufnire a sufletului, un strigăt către noi, o comunicare de sine, o evocare a stărilor care o stăpânesc și o macină.

Mesajul lor denotă necesitatea supremă și permanentă  a dragostei față de pom și Om, față de tot ce ne înconjoară. Ideile poetice au o cromatică multicoloră, descriind plaiul, graiul, iubirea în toate aspectele ei

Discursul liric este simplu, sincer și profund. Chiar dacă uneori este prea sentimental are, totuși, verticalitate și atitudine.

Poeta Ecaterina Iurcu-Urâtu are o dragoste supremă pe care o poartă în suflet pentru cuvânt și care o inspiră să-și aștearnă gândurile pe hârtie, transformându-le în idei poetice, ce ating struna sufletului.

            Omul Ecaterina Iurcu-Urâtu, cu firea-i domoală și blândă, presară liniște și pace în jur. Acest fapt vorbește despre marea ei dragoste de oameni, pe care o poartă în suflet și o dăruiește din plin.

Chiar dânsa mărturisește că anume dragostea pentru literatură – acest tezaur spiritual care formează lumea interioară a fiecăruia, fără de care  viața ar fi seacă și pustie, iar  profesoara, scriitoarea și ziarista Ecaterina Iurcu-Urâtu, a îndrăgit cuvântul de mic copil, rămânându-i fidelă până astăzi.

Orice sat se mândrește cu personalitățile sale care le duc faima în lume. Elevii de la LT „Al Donici”, din  Peresecina, baștina poetei, costumați frumos,  îndrumați de profesoara de limba și literatura română, doamna Liubovi Dvornic au pregătit și au prezentat un frumos și inspirat recital de poezie despre  primăvară, dar și un florilegiu din poezia doamnei Ecaterina Iurcu-Urâtu, îmbinat armonios într-un buchet multicolor, creând, astfel, o adevărată feerie de primăvară, răspândind emoție și bucurie.

Cel care a stăruit, a citit și a valorificat plachetă de versuri Rănile din prag este invitatul nostru, poetul, criticul literar, traducătorul, domnul Tudor Palladi. Îl salutăm respectuos și îi mulțumim pentru prezență la această întâlnire de suflet și pentru suflet.

Domnul Palladi, susține că a scrie versuri este ca o reacție a minții, un joc prin intermediul inspirației, creativității și a muzei poetului care parcurge drumul său în căutarea unui rost.

Într-adevăr a scrie poezie este un fel de joc al creativității și al inspirației, o activitate superioară a minții ce poate fi însușită prin talent și multă lectură.

Moderatoare îi oferă cuvântul domnului Tudor Palladi, subliniind că dlui a studiat cu multă atenție creațiile poetei Ecaterina Iurcu-Urâtu și în special cartea de versuri Rănile din prag la care ați scris și prefața. Ce impresii, sentimente va creat această poezie, care după mine implică mult suflet. Suflet plin de iubire, tristețe, suferință, dar și multă lumină.

Poezia practicată de Ecaterina Iurcu-Urâtu continua să-și dezvăluie pe încetul trăirile sublime și angoase  dinspre viața lumii, vorba poetului. Deloc simple, cu tot lirismul lor neașezat până la capăt, multe dintre versurile care-o reprezentă poartă în corolla lor ideatică un flux de lumină proprie care tălmăcește în indirect rostul viersuirii dezinteresate pe care l-a îmbrățișat. Piesele sobre, scrise dintr-o respirație, mai cu seamă romanțele, demască o fire sensibilă la mutațiile socio-umane, la schimbările programatice produse în psihologia noilor generații de astăzi. Istoria își are parcursul ei dictat de noile condiții, de chemarea timpului interior. Evident, poezia (ca și celelalte arte de când lumea, și nu numai literatura propriu-zis…) își are destinul ei dintotdeauna. Simbolică și polemică, imnică și contemplativ-meditativă, poezia domniei sale denotă un grad sporit de responsabilitate în fața propriei conștiințe de vreme ce crede în Țara Poeziei imaginare și metaforic ideale întru a cunoaște indirect Omul din Om, dostoevskian vorbind.

(Veniți în Țara Poeziei, / V – așteaptă cu mult drag acum, / Spre munții ei de veșnicie / Veți da de-al armoniei drum. //Frumoasă-I țara poeziei, / Nu e târziu, intrați oricând, / Seduși de versul de iubire, / Să dăinuiți cu el în gând). Triunghiul Nectar din cupa lunii, Cuibul fără rândunici și Rănile din prag confirmă realmente vocația auctorială crescendo de la carte la carte. Modestă și onestă totalmente, poeta activează în lumea cuvântului de dragul cântului și avântului romantic pe cont propriu și dintr-un angajament interior. (spicuiri din discursul criticului literar Tudor Palladi)

De curând această plachetă de versuri a fost lansată și la LT „Nicolae Iorga” cu participarea activă a dnei Eugenia Stamatin, bibliotecara liceului, cu profesoara de limba și literatura română doamna Iulia Ionaș în colaborare cu Centrul Eminescu. Cititorii s-au pătruns de mesajul poeziilor, aparent simplu, dar profund. S-a recitat și s-a comentat multă poezie. A fost un eveniment de cunoaștere a unei noi poete și personalități. Au venit și astăzi pentru a-și expune opiniile, impresiile și trăirile în urma lecturii acestei cărți. Elevii au menționat că poezia doamnei Ecaterina Iurcu-Urâtu pune în discuție multe momente de viață, tratează de insensibilitate și indiferență și promovează respectul și iubirea de oameni.

Prietenia constă în a ști că ai un ajutor în plus și un necaz mai puțin.  Prietenii mei nu sunt mulți, dar sunt nenumărați, spunea Nichita Stănescu.

Vorbind cu doamna Ecaterina Iurcu-Urâtu despre prietenie am rămas surprinsă când mi-a spus că are o mulțime de prieteni, sunt prezenți în sală, au venit la acest important eveniment pentru domnia ca să-și împărtășească bucuria pentru realizările dânsei.

Nina Slutu-Soroceanu. Scriitoare, publicist, are publicate peste 20 cărți, sunt prietene din anii de studenție. Valeria Florea-Dascăl, scriitoare, jurnalist moderatoare a serialului de emisiuni la TV Moldova Schițele Valeriei Dascăl , care s-au bucurat de o mare popularitate. Marcela Mardare, scriitoare, poetă, editor un mare om de omenie. Raisa Plăieșu, scriitoare, Gutiera Prodan Om de Radio, producător de emisiunii Buna Dimineața, publicist, pictoriță. Renata Verejanu  poetă, romancier, nuvelist, eseist, jurnalist, editor, scenarist, ambasador popular, promotor al Societății Civile al oamenilor de cultură și copiilor talentați prin Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu etc… A editat până în prezent peste 80 de titluri de carte. Este o cititoare fidelă a creațiilor colegilor săi de condei. Traian Vasilcău – poet, scriitor, eseist, libretist, autor de texte pentru cântece. Petru Iacob, poet.

            Tuturor li s-a oferit cuvântul și fiecare s-a pronunțat pe marginea cărții, drept dovadă citind poeziile selectate  cu această ocazie. Au ales cele mai plauzibile metafore și epitete, aducându-I elogii și cuvinte de laudă pentru creație și în special pentru doamna Ecaterina Omul de omenie, care este o fire foarte participativă și săritoare la nevoie.Unii au citit creații proprii dedicate protagonistei.

Înainte de-ai oferi cuvântul doamnei Ecaterina Iurcu-Urâtu, protagonistei evenimentului, moderatoarea întâlnirii, doamna Larisa Arseni îi adresează câteva întrebări. Ce alimentează această prietenie, care a rezistat în timp? Cum îi influențează personalitatea cărțile pe care le citește? Ce, sau cine a motivate-o să scrie poezie?

Doamna Ecaterina Iurcu-Urâtu mai întâi le mulțumește tuturor oaspeților pentru prezență, pentru cuvintele calde, pentru elogii, chiar dacă pe alocuri exagerate, susține dânsa, aceste cuvinte  o motivează să scrie în continuare și să ne aducă în dar noi poezii și noi cărți. Poeta a pregătit un colaj de poezie din cărțile sale. E de menționat că are un fel al ei de a recita și de a transmite mesajul poeziilor, care nu te lasă indiferent și îți pătrunde în suflet și apoi știe atâta poezie că s-o tot asculți…

Și pentru că multe din textile domniei sale au melodicitate au fost preluate de unii interpreți, puse pe muzică, dându-le o altă viață. Doamna Elena Manciu, interpretă de muzică ușoară și opera, a compus muzică la circa zece poezii pe care urmează să le orchestreze și să le scoată în scena mare. Ne-a prezentat cu drag câteva melodii: Chemarea dragostei, Mă așteaptă numai amintirea. Iar Angela Brașoveanu, consăteanca poetei a interpretat un cântec elogiu dedicat tuturor  mamelor, sensibilizând și trezind amintiri…

Doamna Elena Dabija, directorul Centrului la rându-i le-a mulțumit tuturor pentru evenimentul produs, pentru atitudine, exprimându-și satisfacția pentru devotament și prietenie durabilă cu Centrul Eminescu.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar

Publicitate

Un gând despre “Ecaterina  Iurcu-Urâtu –  Cânt și eu, dar nu-s privighetoare.

  1. Pingback: Referințe imparțiale – Surse independente | Conferinţa Transfrontalieră a Tinerilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s