A-l cunoaște pe Eminescu…

Fondul de documente a Centrului Academic Eminescu își completează permanent colecția cu valoroase ediţii eminesciene, dar şi din alte domenii.

În anul trecut am primit în dar 81 de cărți cu autografe. De la inaugurare au trecut 19 ani și ne mândrim cu circa o mie cinci sute de titluri de carte cu autografe. Donate de personalități din țară și din lume. Eminescologi, traducători, critici literari, poeți, scriitori și simpli cititori au venit cu cărți din propriile biblioteci. Pe parcursul anului la diferite activității culturale desfășurate la Centrul Academic Eminescu, în cadrul Congresului Mondial al Eminescologilor, alții la lansări de carte ne-au făcut donații cu autografe, care amplifică valoarea cărților.

Vă propunem să luați cunoștință cu unele cărți care au fost donate în cadrul desfășurării Congresului Mondial al Eminescologilor, ediția a-VII-a, anul 2018.

Mihai-Cimpoi__Mihai-Eminescu-Dictionar-enciclopedic__9975-3160-2-6-785334358807Cimpoi, Mihai. Dicționar enciclopedic : Mihai Eminescu / Mihai Cimpoi ; ed. a-2-a rev. și adăugită. – Chișinău : Gunivas, 2018. – 800 p. : il.

Dicţionarul enciclopedic este o lucrare, vastă, necesară, pentru toţi cititorii. În acest dicţionar găsiţi despre: viaţa lui M.Eminescu, arborele genelogic al Eminovicilor, stămoşii poetului, personalităţile istorice, figuri culturale, autori citaţi sau traduşi, eroi literari. În procesul de pregătire a lucrării autorul a recitit şi a supus analizei întreaga operă eminesciană şi întreaga eminescologie naţională şi universală: Numai în domeniul poeziei au fost analizate 400 de poeme, zeci de texte aferente, variante şi exerciţii, bucăţi inedite.

În ediția a 2-a au fost incluse noi texte privind unitatea culturii universal și idea europeană („concept european”) problemele românilor de pretutindeni în viziunea lui Eminescu, maladiile pe care le-a avut și „moartea civilă”, alte date biografice și aspect exigetice precizate, a fost completată bibliografia operei, traducerilor și a studiilor noi apărute despre ea, a fost adăugat un mare glosar al limbajului poetic și publicistic.

Array-4319bCondrei, Elena. Arheul eminescian la Cernăuți : interviuri cu acad. Vasile Tărâțeanu / Elena Condrei. – Botoșani : Ed. Geea, 2017. – 227 p.

Volumul semnat de Elena Condrei a apărut în seria biobibliografică EMINESCU NESTINS. Protagonistul acestor interviuri : poetul, publicistul, editorul, frutaș al vieții publice din orașul Cernăuți (Ucraina), Vasile Tărâțeanu este un bun prieten al Centrului Academic Eminescu.

In cartea prezentată autorul a avut fericitul prilej de a se lăuda cu fosta capitală a Bucovinei eminesciene și de a dialoga despre prezența Luceafărului poeziei românești la Cernăuți” . Volumul menționat conține și o selecție de poezii dedicate marelui Poet, semnate de poeți consacrați, originari din Bucovina, cum ar fi Arcadie Suceveanu, Mihai Morăraș, Vasile Levițchi, Grigore Bostan ș.a.  cu un frumos titlu Ofrandă bucovineană la picioarele poetului.

Volumul Arheul eminescian la Cernăuți este considerat ca una dintre cele mai bune lucrări documentate despre locurile legate de numele marelui poet din fosta capitală a Bucovinei eminesciene.

IMG_7242-e1548097408238-243x330Condrei, Elena. Trei destine astrale : Eminescu, Creangă, Veronica : interviuri cu Ioan Țicalo. – Botoșani : Ed. Geea, 2018. – 183 p.

Volumul semnat de Elena Condrei a apărut în seria biobibliografică EMINESCU NESTINS a laureaților Premiilor Eminescu Teiul de Aur și Teiul de Argint, apărut la Editura Geea, Botoșani.

Ceea ce face din prozatorul, publicistul și criticul literar Ioan Țîcalo o personalitate a acestor interviuri din seria „Eminescu nestins” este permanentă sa preocupare pentru cunoașterea și interpretarea operei lui Mihai Eminescu.

Cu o bibliografie impresionantă, cu cercetări critice pertinente și cu un acut simț al românismului, Ioan Țîcalo are interesul deopotrivă al specialiștilor și al cititorilor. Elena Condrei

descărcareDan, Elena. Nențeles rămas-a gândul : adevăruri absolute în poezia lui Eminescu / Elena Dan. – București : Semne, 2018. – 298 p.

Poezia marelui nostru poet, dar ceresc inegalabil făcut culturii românești, a fost cercetată cu de-amănuntul, până acum, folosindu-se metode de analiză clasice și moderne, care însă s-au dovedit a fi insuficiente. Avem convingerea că ceea ce spusese George Călinescu – și anume, că râmâm multe poezii și versuri neexplicate, pentru că nu pot fi înțelese – este încă de actualitate. Așadar, dacă s-ar folosi mai departe aceleași metode, nu s-ar mai putea spune nimic nou despre subect.

Vom aborda întreaga creație eminesciană, antumă și postumă, folosind ca document de bază volumul Eminescu – Opera poetică (ed. Semne, 2012), coordonată de Al. Condeescu, care a urmat cu strictețe prețioasa ediție a lui Perpessicius, căreia i-a adăugat contribuții personale.

Centrul Academic Eminescu, dispune de un valoros fond eminescian, care rămâne să trezească interes cititorilor și admiratorilor setoși de tainele universului eminescian. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s