Marcel Gherman în discuție cu elevii despre romanul „Universuri paralele”

Încă o întâlnire de suflet în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, inițiat 15 ani în urmă de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, care evoluază frumos, constant și interesant, fapt care reiese din interesul tinerilor pentru lectură în general și în special pentru cunoașterea unor autori și cărți noi.

Pe parcursul acestor ani au fost propuse spre lectură multe și interesante cărți, din autori autohtoni consacrați și tineri. Astfel, urmează să lecturăm cărțile scriitorilor: Mircea Grecu și Jana Grecu „În ospeție la ursulețul Marmi”; Marcel Gherman „Universuri paralele” și romanul Mihaelei Perciun „Cenușa rece”.

Centrul Academic Internațional Eminescu și-a propus să facă cât mai multe întâlniri, la care să discute cărțile propuse, astfel, cuprinzând cu lectura cât mai mulți elevi din toate categoriile de vârstă, chiar dacă avem siguranța că cititorii noștri nu au nevoie de invitație specială s-au inspirație ca să citească, majoritatea fiind conștienți de importanța lecturii, care rămâne mereu o parte definitorie a vieții noastre.

În același context, cunoașterea unor autori și cărți noi este o adevărată sărbătoare, iar noi, biblioteca jucăm rolul primordial în promovarea noilor apariții editoriale, propagarea lecturii și cu certitudine, fiecare întâlnire ne aduce noi cititori îndrăgostiți de carte și dornici de cunoaștere.

Tinerilor le sunt interesante deopotrivă poveștile, cărțile din literatura SF, dar și cele care pun în discuție teme sociale cu probleme desprinse din realitatea obiectivă.

Romanul despre care vom vorbi în cele ce urmează este „Universuri paralele”, scris de Marcel Gherman. Această carte face parte din literatura de SF.

Scriitorul, fiind mai puțin cunoscut, îi facem o scurtă incursiune în biografia de creație. Este scriitor, eseist, critic de film, muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile tehno, ambient experimental, industrial noise și muzica clasică de film.

Născut la Chișinău la 29 septembrie 1978. Scriitorul Marcel Gherman, și-a sărbătorit recent un frumos jubileu – 40 ani.

Dânsul mărturisește că toată viața sa conștientă a petrecut-o printre cărți, născându-se într-o familie, unde cartea era valorificată și apreciată, astfel de mic copil părinții i-au cultivat dragostea pentru carte si lectură. La 15 ani, deja  scria în presa periodică, publicând peste o sută de articole și eseuri. Tot atunci își începe activitatea de muncă la Radio Moldova, realizând emisiuni de muzică electronică.

Autor al proiectului Megatone care abordează genurile tehno, ambient experimental, industrial noise și muzica clasică de film. Realizează discografia Megatone care include un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-ficțion japonez Kenji Siratori și o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60. Internațional Mix al Fundației Vox Novus din New York, proiect prezentat de Oxford și Cambridge.

Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al PEN Clubului Moldova.

A  publicat mai multe volume: „Cartea viselor”, „Generația Matrix”, „Cer albastru deasupra Arcadiei”. În 2011 i se decernează Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru „Cartea viselor”, etc.

Actualmente își desfășoară activitatea la revistele Sud Est Cultural și Contrafort, unde susține rubricile permanente Bref și Trenduri.

Moderatoarea îi oferă cuvântul invitatului. Marcel Gherman își prezintă cărțile expuse, apoi trece la volumul în discuție. Interlocutorii sunt elevii din clasele a VI-a VIII-a și a XII-a de la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”, însoțiți de profesoara de limba și literatura română, director adjunct, doamna Angela Dascăl. Elevii se includ în discuție, expunându-și opiniile despre romanul „Universuri paralele” pe care l-au citit preventiv.

Scriitorul foarte entuziasmat le vorbește despre structura romanului, care este alcătuit din câteva proze scurte, având mai multe linii de subiect. Le povestește despre genurile science-fiction şi fantasy, exemplificând cu multe nume de autori și titluri de cărți din alte țări.

Multivers este o ficţiune care conţine toate genurile de proză. Acţiunea romanului are loc concomitent în câteva universuri paralele. Multivers este o încercare de a evoca imensitatea şi diversitatea universului imaginar, a universului interior şi a celui real.

Testamentul regatului Nirgalia şi colecţia de povestiri Istorisiri din tărâmul Pandava formează un ciclu fantasy, Cronicile Pandavei, ce are ca motiv central, căutarea unei dimensiuni atemporale a vieţii şi istoriei.

Scriitorul Marcel Gherman povestește cu lux de amănunte romanul, de unde s-a inspirat, cât de multă literatură de genul SF a citit, numește principiile de construire a romanului, care sunt: diversitatea, complexitatea și densitatea, despre tehnicile utilizate: intertextualismul, romanul modular și pastișarea (imitația) unor stiluri literare din diverse epoci, trezind, astfel, uimirea elevilor la cele auzite, la erudiția acestui tânăr scriitor, la faptul cât de multe cunoștințe posedă și le știe fundamental, anticipând în același timp răspunsul la mai multe întrebări pregătite de elevi. Elevii sunt curioși să știe opinia domnului Marcel German referitor la utilizarea calculatorului.

Domnia sa subliniază că atât cărțile, filmele, muzica, chiar și jocurile de computer, utilizate cu rațiune, precum și toate mijloacele cinematografiei dezvoltă inteligența și imaginația.

Copiii, recunosc, că romanul nu se citește ușor, limbajul evenimentele și acțiunile descrise sunt uneori chiar complicate. Complexitatea de evenimente, densitatea mesajului și diversitatea de personaje i-a făcut pe elevi să recitească anumite pasaje. După ce autorul le-a povestit în detalii romanul l-au înțeles mai bine.

Le-a vorbit despre activitatea sa la revistele „Sud Est” și „Contrafort”, dăruindu-le tuturor câte o revistă.

Elevii l-au rugat să le recomande și alți autori, care profesează acest gen de literatură. În cunoștință de cauză invitatul le dă ca exemplu nume de autori români care au scris și scriu literatură SF: Victor Anestin (sec al XIX-lea, cartea „Anul 4000 călătorie spre Venus”, Felix Aderca (1937, „Orașe scufundate”), Ion Habana (șaizeciști), optzecistul Alexandru Mironov. Din cei contemporani: Alexandru Ungureanu, Dănuț Ungureanu, Ovidiu Bufnilă. Printre autorii autohtoni îi numește pe Alexandru Gromov, Ioan Mânăscurtă, Călin Mânăscurtă, Dinu Paladi, Natalia Osoianu (scrie în limba rusă) și invitatul nostru Marcel Gherman.

Elevii i-au adresat mai multe întrebări, despre activitatea dânsului și despre romanul discutat, implicându-se în discuție cu multă fermitate și îndrăzneală. Marcel Gherman le-a răspuns cu amabilitate la toate întrebările, atingând noi și noi subiecte. Eleva clasei a șasea Mădălina Taran, laureată a concursului de lectură „Bătălia cărților” a făcut o prezentare foarte originală a cărții. Autorul a ascultat-o cu atenție și a lăudat-o. Dânsul a făcut legătură dintre universurile paralele cu universul în care trăim noi, insistând asupra momentului cunoașterii trecutul, atenționându-ne că istoria poate fi reversibilă și am putea pierde tot ce am dobândit în timp, revenind la începuturi…

Domnul Marcel German la fiecare întâlnire vorbește despre importanța lecturii, îndemnându-i pe elevi să citească, deoarece, susține dânsul, lectura ne învață limba literară, ne învață să gândim corect, să devenim niște personalități superioare, profesioniști buni, care în viitor ar putea să aducă beneficii societății noastre, cei care nu citesc devin niște retardați mintal, devin niște nesimțiți, transformând nesimțirea într-un sistem. O societate marcată la nivel sistemic de nesimțire, riscă să cadă exact ca Imperiul Roman. Citind veți deveni niște oameni superiori calitativ.

Fiind muzician, le-a vorbit și despre muzica sa, care de fapt este o ilustrare muzicală a mesajelor literare, inspirate de proza domniei sale. A interpretat la pian, câteva creații la fel de misterioase ca și proza sa. Tinerii l-au ascultat cu atenție, fiind impresionați de muzica, erudiția și cursivitatea limbajului cu care operează scriitorul.

Echipa Centrului Eminescu deasemenea rămâne plăcut impresionată de întâlnirile cu Marcel Gherman, în urma cărora ne alegem, de fiecare data, cu noi emoții și noi cunoștințe. O personalitate valoroasă, un model demn de urmat pentru tânăra generație. I-am urat noi cărți, noi concursuri și mari succese pe tărâmul creației.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s