Eminescu sau despre Absolut

            „Ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa de covârșitoare inteligență ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărește vreodată nui mai scapă…, încât lumea în care trăia el după firea lui și fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale, ce și le însușise și le avea pururea la îndemână” (T. Maiorescu, Eminescu și poeziile lui. În volumul de la T. Maiorescu la G.Călinescu, vol. I, București, Editura Eminescu, 1971, p.55).

            În fiecare an, mireasma îmbătătoare a florilor de tei ne duce cu gândul la cel mai mare poet al tuturor românilor din toate timpurile, trezindu-ne dorul perpetuu de chipul omului de geniu din Icoana Eminescu.

            Acum 129 de ani, la 15 iunie 1889 pleca în neființă, foarte discret, fără mare alai un Mare Român, geniul poeziei, cel care și-a pus viața la ștos pentru tot ce era românesc – Mihai Eminescu. Teiul era în floare, iar florile se transformau în lacrimi, căzând alinate de vânt, curgând de jale pentru această incumensurabilă pierdere. În acest context am amenajat sala cu crengi de tei înflorit și trandafiri, astfel, creând atmosfera sărbătorii ce urma.

În cheia Centenarului Marii Uniri, dar și în cadrul zileleor de comemorare și omagiere a celui mai drag poet Mihai Eminescu la Centrul Academic Internațional Eminescu, ca și în fiecare an, au fost organizate mai multe activități culturale, împreună cu toți iubitorii și împătimiții de opera poetului, operă care te alină, te trezește la viață, dar și la meditație, te ajută să vezi lumea și tot ce te înconjoară cu alți ochi, să admiri, să apreciezi tot ce este frumos, adevărat și tot, de fapt, ce face parte din viața noastră.

Au venit oaspeți dragi, cercetători și buni cunoscători ai operei eminesciene, care au avut mai multe luări de cuvânt la Conferință științifică cu genericul „Eminescu sau despre Absolut”: Academicianul, eminescologul numărul unu din întreg arialul românesc, Mihai Cimpoi ne-a vorbit despre „Mihai Eminescu din perspectiva Marii Uniri”; Vasile Bahnaru dr. hab. despre „Sensul naționalismului în publicistica lui Eminescu”; cu „Programul de acțiuni consacrate lui Mihai Eminescu în 2018” ne-a făcut cunoscuți  dna Elena Dabija, directoarea Centrului Eminescu. A fost lansată cartea „Mihai Eminescu – Dicționar enciclopedic”, Mihai Cimpoi, ediția 2018.

La finalul conferinței s-au făcut decernări: Premiul literar „Podul de cărți peste Prut”a fost înmânat scriitoarei Renata Verejanu.

            A fost vernisată expoziția de tablouri „Simbol și expresie sau Orizonturi eminesciene” de pictorița Mariana Hadji-Bandalac și fiica acesteia Bianca Bandalac.

            Spectacolul muzical-literar: „Eminescu-i tot ce avem mai sfânt”, a fost o îmbinare foarte reușită a poeziei și publicisticii scriitorului Mihai Eminescu. Pregătit și regizat de profesoara de arta vorbirii Mariana Moiseenco, cu un grup de studenți de la Centrul de Excelență în Educația Artistică, prezentat cu multă măiestrie a creat o atmosferă plină de spirit românesc și involuntar ne-a transpus virtual în tot ce este poezia și publicistica eminesciană, de altfel, de o mare actualitate și astăzi. Tinerii talentați, artiști în devenire,  viitori cântăreți de operă: Corina Manole a recitat un colaj de poezie, iar poezia „O rămâi” cu multă emoție a recitat-o Valeria Rașcenco, cu o simțire aparte Nicoleta Botnaru a recitat poezia „O, mamă”, expresivitate și emoție ne-a transmis Galina Rață, când ni s-a adresat cu poezia „Criticilor mei”, duruta și multpătimita „Doină”, care ne deplânge neamul și astăzi a recitat-o cu o putere de transmitere deosebită (o viitoare actriță de succes) Dumitrița Gorciac, cu un fragment din scrisoarea a V-a ne-a delectat Iurie Palamarciuc, Radu Solovei acest tânăr foarte talentat cu voce dumnezeiască, cu o larghețe a sufletului și cu o simțire aparte a poeziei ne-a prezentat un fragment din „Scisoarea II”, Nicu Ciobanu a pus atâta vigoare când ne-a chemat „La arme”, iar Elvira Viscun ne-a amintit cu multă emoție de poezia „Împărat și proletar”.

            Au mai vorbit despre ce înseamnă pentru ei Eminescu și poeții Iulian Filip, Renata Verejanu, pictorița Mariana Hadji-Bandalac și alţii.

            A fost o atmosferă feerică, se făcea că spiritul eminescian planează în aer, bucurându-se pentru noi că îi citim opera și-i urmăm sfaturile.

            Publicul a rămas încântat și fericit că a avut prilejul să asculte informații noi despre poet, să se delecteze cu frumoase, pline de esență și înțelepciune creații ale Omului de Geniu Mihai Eminescu.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar

Un gând despre “Eminescu sau despre Absolut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s