Curcubeu poetic

(prozatori, poeți de expresie rusă în ospeție la Centrul Academic Internațional Eminescu)

În cadrul seviciului „Dialogăm și ne cunoaștem” am găzduit mai multe personalități, scriitori – Membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova în numele lui A. S. Pușkin. Svetlana Bahruşina, actriţă, poetă, dramaturg, prozator, scrie pentru copii, dar și pentru maturi. Are editate mai multe cărţi: placheta de poezii „Желание любви”, o carte de piese „Возлюби ближнего…”, „Игрушки и зверюшки”, „Надеждой  живы” etc. Medic de profesie, poetă, prozatoare și compozitoare Ludmila Dubovețcaia, a prezentat cărțile: „Стишки о мальчишках”, „Полярная звезда”, „Серебро слов”, „Акварель любви” din care a recitat câteva poezii de dragoste. Boris Ciauzov, poet și bard, a pregătit un frumos recitatl de poezie din lirica de dragoste, dânsul este și textier, recent cuplul Costi Burlacu și Corina Țepeș au înregistrat un cântec pe versurile dlui Ciazov. Cu un recital de poezie lirică a venit și tânăra poetă Natalia Iavilina. Serghei Moslobrod, doctor habilitat în biologie, biofizic cu renume mondial, dar și poet valoros,  a prezentat un recital de poezie la un nivel artistic de invidiat.

Interlocutorii dialogului au fost elevii claselor a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic rus „B. P. Hasdeu”, însoțiți de profesoarele de limba și literatura rusă, doamnele Svetlana Piciughina și Natalia Ivancenco.

Dialogul  a  decurs într-o  atmosferă  caldă, de  suflet. Oaspeții le-au povestit despre activitatea lor literară, dar și cotidiană, amintindu-şi  şi  unele  momente hazlii din copilărie, dar și adolescență. Elevii s-au interesat, de ce oaspeții, având activități în alte domenii, unele chiar departe de literatură, mai fac și poezie. Aproape toți au răspuns că este o pasiune frumoasă, care le ajută să-și exprime și să-și manifeste din plin personalitatea.

Astfel  s-a  creat  o  discuţie  interactivă, un dialog expresiv și inteligent între două generații.

Elevii au  rămas  impresionaţi și plăcut surprinși. Sperăm că aceste întâlniri cu personalități   din domeniul literaturii vor educa la tânăra generație dragostea față de carte și lectură, și de cultura acestui meleag. Echipa Centrului Eminescu le-a mulțumit tuturor participanților și i-a invitat și la alte întâlniri.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s