Mircea Grecu în dialog cu cititorii cărții „ În ospeție la ursulețul Marmi”

(Chișinăul  Citește– Program de lectură 2018)

Lectura este cel mai frumos lucru pe care l-a inventat lumea. „Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Și cum o atingi cu ochii și cu mintea, sufletul ți se deschide ca un prieten bun” (Maxim Gorki). Iar marele Eminescu ne îndeamnă: „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții”.

Fiecare vârstă își are cărțile sale. Cărțile copilăriei sunt preponderent poveștile, de obicei acelea, care își pun amprenta asupra devenirii ființei umane, pentru că anume poveștile conțin semnificații mai adânci decât multe lecții de viață. Ele oferă copiilor un ecran pe care ei își proiectează propriile emoții, datorită identificării lor cu persoana.

Programul de lectură „Cișinăul citește ” este o posibilitate extraordinară de propagare a unor noi apariții editoriale, dar și a unor autori noi, sau mai puțin cunoscuți. În același timp sunt  favoarizați  cititorii, fiindcă se  organizează întâlniri cu acești scriitori și sunt pe larg mediatizate și discutate cărțile.

De această dată ne-am întâlnit cu Mircea Grecu, autorul cărții „În ospeție la ursulețul Marmi” și cu elevii claselor a II-a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, diriguiți de doamnele profesoare Oxana Rotaru, Veronica Ene, Eleonora Garaz și cu bibliotecara liceului, doamna Aculina Golovatenco, o persoană foarte creativă, responsabilă și receptivă.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul Academic Internațional Eminescu în colaborare cu L T „Mihai Eminescu. Moderatoarea, dna Larisa Arseni le-a vorbit copiilor despre motivul acestei activități cultural-artistice, prezentându-l pe scriitorul Mircea Grecu.

Cartea despre care vom vorbi astăzi este alcătuită din cinci povești terapeutice. O carte cu o ținută estetică impecabilă. Pe lângă frumusețea și consistența mesajului mai este viu colorată și  ilustrată în conformitate cu mesajul cărții de pictorul Igor Hmelnițki.

Din discuție cu autorul aflăm că adoră copiii şi scrie poveşti pentru ei şi părinţi, căci toți  au ce învăţa din ele. Această  frumoasă carte de  povești terapeutice „În ospeție la ursulețul Marmi” a apărut la Editura „ARC” și se adresează copiilor de vârstă preșcolară și celor din clasele primare.

Este tradusă în mai multe limbi, editate într-un tiraj total de peste 100 de mii de exemplare şi se bucură de o popularitate deosebită printre cititorii din Republica Moldova, România, Ucraina și Federația Rusă.

Mircea Grecu pe lângă  poveşti mai scrie eseuri şi poezii. A scris peste 100 de articole în ultimii cinci ani, privind problema consumului și traficului ilicit de droguri în Republica Moldova! Este un om talentat, carismatic și  puternic. Patriot înflăcărat, ne-a mărturisit că anul acesta îi  va mai apare o carte cu povești patriotice, care spear să educe în sufletele copiilor dragostea de țară și de neam.

Moderatoarea îi provoacă pe copii să-și amintească cum se numesc acele cinci povești și mesajul lor. O mare de mânuțe ridicate și multe voci: „În căutarea fericirii pierdute”, despre un măgăruș copleșit de tristețe, care pleacă în căutarea propriei fericirii; „Ghetuța și papucel” din această poveste copii învăță cine este eroul adevărat; „Ursulețul Marmi”, de  aici învățăm cum să avem simțul măsurii în consumarea dulciurilor și nu numai; „Căpcăun cel Fioros”, o poveste despre frică la copii și cum să scăpăm de ea; „Pe urmele infractorului”, o poveste despre unele neajunsuri comportamentale la copii și cum să le tratăm.

 La finalul fiecărei povești este un chestionar care ne ajută să înțelejem mai bine poveștile citite și să ne autoevaluăm.

Autorul prin această carte se adresează părinților și pedagogilor la general și celor care sunt prezenți în sală, vorbindu-le despre importanța lecturii și în special a poveștilor în viața copiilor și în același timp explică etapele de lecturare, însușire, dar și înțelegere a poveștii, după care copilul va putea aplica cele învățate din poveste. Un fel de ghid care urmându-l ne va ajuta să avem rezultatele scontate.

Dle Mircea Grecu, dumneavoastră le numiți terapeutice. De ce terapeutice? Eu le-am mai zis tămăduitoare, adică povești care tămăduie anumite boli… Vă ascultăm cu multă atenție… „Cartea este valoroasă prin faptul că nu face moralizări excesive, dar printr-un limbaj accesibil și a unor mesaje pe înțelesul copiilor îi ajută să facă alegerea conștient între bine și între rău,între util și inutil, adevăr și fals”.

Am descoperit în cărțile dumneavoastră dle Grecu că puneți un accent deosebit pe oamenii de calitate, vă preocupă relațiile interumane, oamenii care au în viață un scop bine determinat, oamenii care știu ce-și doresc de la viață, iar pentru a avea o societate pe potriva așteptărilor trebuie să ne ocupăm foarte serios de educația copiilor. Credeți, că în acest sens cărțile dumneavoastră sunt binevenite? Cu certitudine, cu cât mai devreme începem educația copiilor cu atât mai multe șanse de a crește din ei oameni și o societate de calitate.

Psihologul, dar și autorul cărții, „În ospeție la ursulețul Marmi”,  Mircea Grecu subliniază că în povestea pe care  a scris-o sunt respectate toate metodele, tehnicile, regulile terapiei prin poveste și chiar are un capitol dedicat părinților și profesorilor în care explică cum trebuie să citească și să explice copiilor această carte.

Autorul parcă intră în lumea copilăriei și-i provoacă pe copii cu diverse întrebări pe marginea cărții, dar și copiii la rândul lor îi adresează mai multe întrebări. Se crează o atmosferă binevoitoare, interactivă, de încredere și de sinceritate. Acești omuleți, care sunt în proces de formare sunt foarte curioși, imprivizibili și chiar preocupați de unele probleme ale vieții, cum ar fi: familia, prietenia, adevărul, eroismul, dragostea pentru tot ce ne înconjoară, egoismul și multe alte lucruri pe care le întâlnesc ei zi de zi. Autorul este încântat de activismul și interesul copiilor. Îi învață un truc psihologic: când și cum să zicem Nu. Copiii îl ascultă cu mare interes.

În finalul întâlnirii Mircea Grecu le mulțumește elevilor pentru că au citit cartea, au înțeles-o, pentru acele minespectacole înscenate de ei în baza acestor povești terapeutice și jucate cu mare artistism și credibilitate, care au contribuit la o mai bună ințelegere a mesajului poveștilor. Domnia sa i-a invitat la spectacolul „În căutarea fericirii pierdute” (în baza poveștii cu același nume), montat de trupa teatrului „Luceafărul”, care se va juca la 1 iunie de Ziua Copiilor, anunțându-I că vor avea parte de multe surprize. A dăruit fiecărei clase participante câte o carte cu autograf, la fel și bibliotecii liceului.

A fost o întâlnire impresionantă prin ținuta-I elegantă și limbajul elevat pur românesc, care sperăm a lăsat în memoria copiilor nu numai numele autorului, dar și tot ce s-a produs în această sală. S-au făcut poze comune și de grup, iarăși o amintire frumoasă.

Echipa Centrului Eminescu a rămas mulțumită de faptul că munca depusă a dat rezultatele așteptate. Am atras de partea cărții încă multe suflețele dornice de frumos. I-am mulțumit autorului și l-am invitat și la alte întâlniri cu alți copii tot atât de frumoși și dornici de cunoaștere.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s