Marcel Gherman „Universuri paralele”

Programul de lectură „Chișinăul citește” a ajuns la XV-a ediție. Pe parcursul acestor ani s-au perindat multe și interesante cărți a celor mai buni autori autohtoni. Pentru ediția de anul acesta au fost selectate trei cărți: Mircea Grecu – Jana Grecu „În ospeție la ursulețul Marmi”; Marcel Gherman „Universuri paralele” și romanul Mihaelei Perciun „Cenușa rece”.

Cartea „Universuri paralele” scrisă de Marcel Gherman este volumul despre care vom vorbi în cele ce urmează și care face parte din literatura de SF.

Născut la Chișinău, 29 septembrie 1978. (Anul acesta va sărbători un jubileu, o data rotunda – 40 ani). Începând cu vârsta de 15 ani  publică în presa tipărită peste o sută de articole și eseuri. Tot atunci își începe activitatea la Radio Moldova, între anii 1994-2003, realizând emisiuni de muzică electronică. Este scriitor, eseist, critic de film, muzician, autor al proietului Megatone care abordează genurile tehno, ambient experimental, industrial noise și muzica clasică de film.

Discografia Megatone include un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-ficțion japonez Kenji Siratori și o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60. Internațional Mix al Fundației Vox Novus din New Yorc, proiect prezentat de Oxford și Combridje.

. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Clubului Moldova.

Are deja mai multe volume publicate: „Cartea viselor” (de povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), „Generația Matrix” (eseuri, 2013), „Cer albastru deasupra Arcadiei” (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space (spațiu) opera, 2014, Editura Prut).

Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru anul 2011 („Cartea viselor”) etc.

În prezent activează la revista Sud Est Cultural, colaborează concomitant și cu revista Contrafort, unde susține rubricile permanenete Bref și Trenduri.

În unul din interviurile sale susține, că îi plac filmele și crede că ele oferă ceva ce nu pot da cărțile. Tot aici susține că Cinematografia înseamnă toate artele, iar dimensiunea vizuală și jocul actoricesc amplifică substanțial experiența spectacolului. Astăzi susține că această opinie a fost un pic pripită. Evident, atât cărțile cât și filmele, muzica, chiar și jocurile de computer, precum și toate mijloacele cinematografiei dezvoltă inteligența și imaginația.

Anul acesta volumul semnat de dumneavoastră „Universuri paralele” a fost inclus în Programul de lectură – „Chișinăul citește”. Ce sentimente v-au încercat când ați aflat acest lucru?

Moderatoarea întâlnirii, dna Larisa Arseni îi oferă cuvântul, tânărului scriitor Marcel Gherman. Am trait sentimente de mândrie, curiozitate, dar și de mare responsabilitate în fața unei experiențe de comunicare cu tinerii răspunde dânsul.

După ce își prezintă cărțile scrise anterior și expuse, trece la volumul pus în discuție cu elevii claselor a IX-a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, însoțiți de doamna Livia Stati, profesoară de limba și literatura română, grad didactic superior și neobosita bibliotecară doamna Aculina Golovatenco.

Scriitorul relatează că volumul este alcătuit din câteva proze ce se înscriu în genurile science-fiction şi fantasy. Multivers este o ficţiune care conţine toate genurile de proză şi urmează modelul romanului modular. Acţiunea romanului se produce simultan în câteva universuri paralele. Multivers este o încercare de a evoca imensitatea şi diversitatea universului imaginar, a universului interior şi a celui real, ca o viziune optimistă, adică (totalitatatea spațiului, a timpului și a energiei…)

Iar romanul Testamentul regatului Nirgalia şi colecţia de povestiri Istorisiri din tărâmul Pandava formează un ciclu fantasy, Cronicile Pandavei, ce are ca nucleu căutarea unei dimensiuni atemporale a vieţii şi istoriei. Aceste proze îmbină tehnici narative bazate pe cele mai noi tendinţe din literatură cu imaginarul filmelor, graficii şi jocurilor de computer SF.

. Marcel Gherman le povestește cu lux de amănunte romanul, de unde s-a inspirat, cât de multă literatură de genul SF a citit, trezind uimirea elevilor la cele auzite, la erudiția acestui tânăr scriitor, la faptul cât de multe știe și le cunoaște fundamental.

 Îi îndeamnă pe elevi să citească, pentru că, susține dânsul, lectura ne învață să gândim bine, să devenim niște personalități superioare, niște profesioniști buni care în viitor am putea să aducem beneficii societății noastre, cei care nu citesc devin niște retardați mintal, devin niște nesimțiți, transformând nesimțirea într-un sistem. O societate marcată la nivel sistemic de nesimțire riscă să cadă exact ca Imperiul Roman. Citind veți deveni niște oameni superiori caltativ…

Tinerii l-au ascultat cu multă atenție, i-au adresat și anumite întrebări pe marginea cărții, la care scriitorul le-a răspuns cu drag. Domnul Marcel Gherman, fiind și muzician, le-a vorbit despre muzica sa, care de fapt este o ilustrare în diverse melodii, foarte reușite, a mesajelor literare, a prozei scrise de domnia sa. Unele melodii l-ea interpretat la pian, creând în sală o atmosferă cosmică, cu senzații de plutire în alte dimensiuni astrale. Elevii, dar și echipa Centrului Eminescu au rămas impresionați de această întâlnire, urându-i autorului noi cărți, noi concursuri și mari succese pe tărâmul creației.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre “Marcel Gherman „Universuri paralele”

  1. Pingback: Mircea Grecu în dialog cu cititorii cărții „ În ospeție la ursulețul Marmi” – Centrul Academic Internaţional Eminescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s