Eminescolog francez: Alain Guillermou

Cine a fost A. Guillermou?
Alain Guillermou (n. 1913 – d. 1998) a fost un lingvist francez, profesor de limba română
la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale, INALCO) din Paris și eminescolog.
Să o luăm de la început. Prof. A. Guillermou – n. 1913, în sudul Franţei. Şi-a făcut studiile la celebra Şcoală normală superioară, unde a intrat prin concurs. În acea şcoală – se formau mulţi savanţi şi cercetători francezi.
A învăţat singur l. română, la sfârşitul anului (când a început să studieze) s-a prezentat la un examen în faţa temutului romanist de la Paris, specialist în l. română, care-l pune în faţa textelor din Sadoveanu, pentru a constata priceperea lui în l. română, apoi în 1935, pentru a-i acorda o bursă la institutul francez de la Bucureşti.
Pentru doctorat îşi alege o teză asupra lui Eminescu: Poeziile lui Eminescu trebuie privite cu alţi ochi, mai ales cum ele, ca o plantă cresc din pământul hrănitor specific: sufletul, imaginaţia, geniul poporului român! Teza de doctorat pe care prof. Alain Guillermou a prezentat-o la Sorbona în 1962 asupra operei poetice a lui Eminescu cuprinde analiza amănunţită a creaţiei lui Eminescu, tipărită în cele cinci volume ale ediţiei academice Perpessicius.
01a3a091b4f33528a9d929b93fba13e5-6953204-400_400„Autorul a depus şi o apreciabilă muncă de traducător: din Mircea Eliade. Cartea de faţă demonstrează de prim rang a creaţiei lui Eminescu aşezând gândirea şi arta poetului nostru naţional pe cea mai înaltă treaptă a culturii europene. Prin asta e şi un vrednic mesager al spiritualităţii româneşti în lume, câştigându-şi dreptul la gratitudinea românilor de pretutindeni – ea, cartea şi autorul Alain Guillermou” (Gh. Bulgăr)

 

„Nu mă miră faptul că românii se recunosc ei înşişi în omul Eminescu şi în opera lui, pentru că acest om şi această operă au izvorul direct din glia materială şi spirituală românească” (A. Ghillermou).
Sursa: Geneza interioară a poeziilor lui Eminescu
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s