„Lacrima arzând pe obrazul de gheață al Moldovei” 

            Vasile Romanciuc menționa: „Grigore Vieru este suflet în sufletul neamului”, iar „Poezia  lui Grigore Vieru este o fereastră deschisă prin care lumea intră în sufletul nostru și prin care sufletul nostru iese în lume”.

            Astăzi Copilul-Poet, cum l-a numit Mihai Cimpoi se bucură de multă popularitate aici și dincolo de Prut. Îl citesc, î-l descoperă și-l redescoperă copiii, dar și maturii. Generații întregi au crescut cu Poeziile, Abecedarul și Albinuța lui. Spiridon Vangheli se întreabă în niște rânduri: „De ce, frate  (au fost ca niște frați) Grigore nu te căutau, nu te ascultau și nu-ți strigau numele de bine, atunci, când erai printre noi, de ce…?”

            Despre Grigore Vieru am discutat și ne-am delectat cu poezia lui multă și profundă, împreună cu elevii claselor a cincea și a șasea, de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”. Centrul Academic este într-o colaborare strânsă cu elevii și profesorii acestui prestigios liceu, cu profesoarele de limba și literatura română, Adriana Suciu și Stela Vârlan, împreună cu neobosita bibliotecară Eugenia Stamatin, care sunt nelipsite de la majoritatea activităților organizate de noi.

            În cuvântul de deschidere dna Stamatin a menționat: „Grigore Vieru ținea foarte mult la întâlnirile cu copiii, prin care se impunea ca un adevărat educator național. Astăzi, chiar dacă nu este printre noi, îi simțim prezența mai vie ca oricând, prin opera sa. Prin ea, poetul, ne-a chemat să păstrăm tot ce e viu – țărâna, pomul, pasărea, izvoarele. De aceea astăzi o să ne transpunem pentru puțin timp pe aripile poeziei lui, recitalul căreea să ne atingă inimile, să ne înalțe sufletele și să ne trezească dragostea de  cuvânt, de limbă și istorie, de incumensurabilul dor de mamă și de Patrie”.

După un moment de reculegere, pentru cel care anul acesta ar fi împlinit 83 de ani de la naștere, dacă ghearele morții neîndurătoare nu       l-ar fi zmuls de printre noi, colaboratoarea Centrului Eminescu, dna Larisa Arseni, le-a vorbit copiilor despre Grigore Vieru, pe care l-a cunoscut personal și cu care a colaborat. Vieru a scris o poezie profetică, testamentară, recitând câteva versuri din poezia „Legământ”, ideile poetice, având întotdeauna bătaie lungă. Cântecele dânsului sunt făclii aprinse inainte mergătoare, adevărate imnuri de chemare la trezire națională, pline de durere pentru Țară și Neam. El a abordat teme eterne, ca și Marele Eminescu, (pe care Grigore Vieru l-a iubit mult), cum ar fi Mama, Natura, Copilăria, Limba maternă, Patria, pentru care practic s-a crucificat.

Copiii s-au apropiat cu multă seriozitate de pregătirea acestui amplu recital, deși părea că suntem la o șezătoare, unde fiecare încerca să recite o poezie. Emoțiile planau în aer, deoarece unele poezii au fost recitate de mai multe ori și atunci elevii se străduiau să recite cât mai expresiv, oricum fiecare copil simte și transmite mesajul în felul său. Dacă s-ar fi produs o minune și ar fi apărut în prag Poetul Grigore Vieru, cred că   s-ar fi bucurat nespus de mult, precum spunea însuși poetul: „Fericit aș fi să știu, că poeziile și cântecele mele vă îndulcesc copilăria, vă învață a munci, a iubi, a visa”.

Au fost recitate multe poezii: „Casa părintească”, „Făptura mamei”, „Anotimpurile”, „E o liniște iubirea”, „Nu am moarte cu tine nimic”, „Limba noastră cea română”, „Am rupt acest trandafir”, „Legământ”, „Frumoasă-i limba noastră”, „Autobiografica”, „Biblioteca de rouă”, „În limba ta”, „Graiul”, „Această pâine”, „Cântare scrisului Latin„ , „Mi-i dor de tine, mamă”, „Alt cântec”, „Mama”, etc.

S-a creat o atmosferă de suflet, o miruire cu undelemnul poeziei vierene. Prin acești copii poezia lui Grigore Vieru va dăinui în timp, va fi transmisă din gură-n gură generațiilor care vin. Acest fapt n-are decât să ne bucure.

Larisa Arseni, Maestru în artă, biblioteca

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s