Dimineața bucuriilor

Elena Dabija,

director Centrul Academic Internațional Eminescu

   Venind la serviciu m-am bucurat de ziua cu soare. Pășind pragul la primul etaj mare mi-a fost bucuria auzind vocile copiilor de la Grădinița nr. 106 recitând poeziile lui Mihai Eminescu. Urcând la etajul doi bucuria a ajuns la apogeu, deoarece oaspetele drag era în sală. Cu colegele discuta onorata doamnă Parascovia Secrieru-Harbuzaru, meșter popular, autoare de manuale, a cărții Mit, ritual, tradiție în arta croșetării și broderiei din Basarabia.

            Dumneaei la Eminesciana 2015 ne-a dăruit cu multă generozitate lucrarea croșetată Arborele Eminescu, astfel valorificând colecția de lucrări eminesciene.

            Doamna Parascovia Secrieru-Harbuzaru a fost de mai multe ori în vizită la Centrul Academic Internațional Eminescu și ne-a mărturisit că dorește să realizeze manual portretul Veronicăi Micle. Împreună am selectat din diferite cărți, albume, din internet poze ale Veronicăi Micle și am imprimat mai multe variante.

            Visul dumneaei a devenit realitate odată cu finisarea lucrării Veronica Micle chiar în ziua de naștere a poetului, dar regretă că nu a ajuns de Ziua Națională a Culturii la Centrul Academic Internațional Eminescu. A dorit să înrămeze portretul Veronicăi Micle, iar meșterul nu a reușit și din acest motiv nici n-a venit…

            Generozitatea doamnei Parascovia Secrieru-Harbuzaru nu are margini! A venit azi dimineața la noi cu plinul, ne-a dăruit lucrarea Veronica Micle, executată în mai multe tehnici, cu următoarea dedicație: Donație Centrului Academic Internațional „M. Eminescu”, cu mult drag de la Parascovia Secrieru-Harbuzaru, locuitoare a or. Chișinău, 17 ianuarie 2018.

            La o ceașcă de ceai ne-a vorbit mai multe: despre copilărie, viață, familie, că a fost atrasă de misterul semnelor sacre din fragedă copilărie, că arta croșetării exprimă cel mai fidel frumusețea sufletului femeiesc, că are multe lucrări executate și dorește să facă o expoziție, că scrie o monografie și visează să execute mai multe lucrări ale personalităților neamului.

            Mulțumiri doamnei Parascovia Secrieru-Harbuzaru pentru daruri și s-o ajute Dumnezeu în toate!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s