Studierea și promovarea operei eminesciene

Fiind o instituție cu profil biblioteconomic și științific Centrul Academic Internațional Eminescu valorifică și promovează opera și personalitatea lui Mihai Eminescu. Aceste cercetări își găsesc oglindirea în Buletinul Mihai Eminescu, care este o ediție fondată în anul 1990, nr 1, 2, 3 și preluată serie nouă în 2001 sub egida CAIE . Pe parcursul a mai multor ani echipa Centrului Academic Internațional Eminescu a reușit să adune în paginile Buletinului mai multe materiale în care au fost abordate multiplele aspecte privind cercetarea și studierea operei eminesciene în vederea unei mai bune cunoaștere de către generația actuală, dar și a răspândirii ei în lume dincolo de spațiul cultural românesc.

Către Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a V-a (2016) în Buletinul Mihai Eminescu a fost tipărit un număr special în care a fost pus în dezbatere volumul lui Lucian Boia „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea și desfacerea unui mit”, în care autorul își propune să demonstreze că Cultul lui Eminescu este o catastrofă existențială care a amenințat și continuie să amenințe cultura românească. În ajun de Congresul Mondial al Eminescologilor, la inițiativa domnului academician Mihai Cimpoi, a fost editat acest număr special al Buletinului Mihai Eminescu care inserează câteva articole polemice ce dovedesc lipsa de consistență a acestei abordări subiectiviste. În această ediție specială au fost tipărite opiniile: acad. Mihai Cimpoi. Lucian Boia și schemele demitologizării; prof. universitar Theodor Codreanu. Un Roller al eminescologiei; prof. universitar Adrian Dinu Rachieru. Reîntoarcerea la Eminescu; prof. universitar Nicolae Georgescu. Lucian Boia: o oală într-un car de oale.

Continuăm să selectăm studii eminesciene noi, care s-au realizat în ultimul timp, eseuri despre traducerile recente care au apărut, alte material legate de numele marelui poet, care vor fi publicate în viitoarele numere ale Buletinului.

V. Sîrbu

Pentru a studia urmăriți și accesați linkurile:

https://issuu.com/centrulacademiceminescu/docs/buletin_eminescu1

https://issuu.com/centrulacademiceminescu/docs/buletin_eminescu1

 

 

Reclame

Un gând despre “Studierea și promovarea operei eminesciene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s