„Despre Traficul de Persoane – discutăm de la Egal la Egal”

    Despre „Traficul de Ființe Umane”, despre educație, toleranță și intoleranță, violență, agresivitate, familie, relații interumane și alte noțiuni care sunt foarte prezente în viața noastră de toate zilele, în societatea de astăzi, am discutat de la „Egal la Egal”, cu tinerii claselor a XI-a de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, insoțiți de directorul adjunct pentru educație, profesoară de istorie Olga Chiriță și profesoara de limba și literatura română Ina Pegza-Pușcaș. Despre noțiunea de toleranță, care poate fi socială, politică, religioasă, general umană și intoleranță, despre violență: fizică, sexuală, economică, morală, dar și spirituală; despre drepturile copiilor; despe contactarea traficului cu ființe umane și formele lui…  Despre aceste fenomene și contracararea lor am discutat cu invitata noastră doamna Lidia Gorceag, pedagog-psiholog de la Centrul de Asistență și Protecție a Victimilor Traficului de Ființe Umane.

        Moderatoarea întâlnirii îi oferă cuvântul doamnei Gorceag, dumneaei accentuiază că: „Traficul de ființe umane continuă să rămână pentru Republica Moldova o problemă complexă, o formă de sclavie modernă ce reprezintă o încălcare severă a drepturilor omului. De cele mai multe ori, persoanele traficate din/în Republica Moldova, sunt exploatate sexual, prin muncă, cerșit forțat și implicați în infracțiuni minore în special (în cazul copiilor). Ei sunt supuși abuzului fizic și psihologic, fiindu-le lezate drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la asistența medicală, libera deplasare și comunicare. În prezent se utilizează tot mai mult tehnicile noi de manipulare: condițiile de exploatare sunt „mai bune”, victimile primesc sume mari de bani, li se permite să contacteze părinții/copiii și li se admite parțial libertatea de a circula, ceea ce face mai dificilă (auto)identificarea acestora. În concluzie, drepturile acestor persoane sunt încălcate, iar demnitatea lor este afectată, victima pomenindu-se într-o relație de dependență nedorită cu traficanții.”

      Acest Centru de Asistență și Protecție unde-și face serviciul doamna Gorceag de circa 17 ani, prestează servicii de asistență în situații de criză pentru victime și potențiale victime ale traficului de ființe umane, identificate atât peste horarele țării, cât și în interiorul acesteia. Astfel acest centru oferă mai multe genuri de asistență, cum ar fi: asistență la sosire în țară; cazare temporară; asistență socială; asistență juridică; asistență medicală și consultare psihologică.

     Tinerii ascultă cu respirația tăiată, fiindcă mulți dintre ei nici n-au auzit despre aceste probleme care s-au abătut și asupra republicii noastre. Anume din aceste motive, adică lipsă de informare, din ignoranță, oamenii nimeresc în cele mai stupide situații, care le pot afecta viața, uneori, având consecințe extrem de grave soldate chiar și cu moartea.

     Doamna Lidia Gorceag le-a adus mai multe exemple și situații în care au fost implicați copii, tineri și maturi, subliniind, totuși, că aceste întâmplări nefaste nu trebuie să devină o normalitate și că Republica Moldova a elaborat legi foarte bune în lupta cu traficanții. Le-a vorit despre metodele de protecție, la ce trebuie să atragă atenția atunci când se pornesc la drum, indiferent unde, la studii peste hotare, să călătorească, în ospeție la prieteni sau rude (de multe ori acestea pot fi în rol de traficanți). Și iarăși le aduce exemple, întâmplări de care le cunoaște în amănunt.

     Cei mai vulnerabili sunt, de cele mai dese ori, copiii și adolescenții. Adolescenții, cei, care de multe ori, fiind neînțeleși de părinți, profesori, societate, trăind cea mai frumoasă perioadă a vieții, dar și perioada cu cele mai mari turbulențe emoționale, timpul când se iau multe decizii importante, care pot avea consecințe pentru tot restul vieții, deci o perioadă când cei maturi trebuie să le fie alături, dar și ei sî fie participativi și atenți.

    Tinerii au preferat să discute despre violența în familie, toleranță și intoleranță, când și în ce măsură trebuie să fim toleranți. Despre prietenie între fete, între băieți, care este mai durabilă, cum să ne alegem prietenii, despre iubire și dezamăgire în dragoste, agresivitate, etc. Elevii au rămas foarte impresionați și mirați în același timp de cele auzite. Pe de-a dreptul cutremurător, că în această mică și frumoasă țărișoară, cu oameni buni și primitori, înflorește agresivitatea sexuală printre minori și mai ales agresivitatea sexuală incestuală (între rude: tată-copil; frate-soră; mamă…). A fost o discuție interactivă, interesantă, liberă și utilă. Regretabil, dar astăzi în societatea noastră, violența, agresivitatea, intoleranța, etc, nu mai sunt niște întâmplări sporadice, ci pe alocuri au devenit, chiar un mod de viață.

   Tinerii au adresat mai multe întrebări: Cum să prevenim aceste flagele? Cum îi pedepsește legislația în vigoare pe traficanți, pe agresori, pe violatori? Cum este destinul copiilor care trăiesc și se educă în familii violente? Dacă violența poate fi tratată? etc. Doamna psiholog le-a răspuns cu multă bunăvoință la toate întrebările, dându-le și niște sugestii, exerciții, prin exemple concrete, cum trebuie să aplaneze diferite situații de conflict între prieteni, între părinți și copii. Referitor la copiii crescuți în violență, pe parcursul vieții aceștea devin și ei agresivi, neîncrezuți în forțele proprii, nu pot lua decizii, își ascund frica, etc. De aceia orice act de violență ori agresivitate observat, trebuie oprit și pedepsit, altfel el dă naștere la aceleași fenomene nocive.

    Educația copiilor în toate aspectele este factorul primordial în evoluția și formarea personalității în societatea moldovenească modernă, devenind pe zi ce trece o problemă tot mai stringentă și mai complexă.

    Lidia Gorceag a rămas mlțumită în urma acestei discuții cu tinerii care, crede dumneaei, ia sensibilizat, menționând că problema există, dar dacă fiecare va fi atent, va manifesta o atitudine corectă față de tot ce se întâmplă în jur, vom avea rezultate. Doamna a manifestat admirație și pentru organizatorii Centrului Eminescu, care familiarizează vizitatorii, utilizatorii nu numai cu literatura, dar și cu tematici interesante și foarte utile pentru educația tinerei generații în lupta cu diverse anomalii potrivnice omului.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

       1456

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s