„Prea lungă-i noaptea pentru o singură viață” Lucian Blaga

În cadrul serviciului „Dialoguri intergeneraționale”, sau „Dialogăm și ne cunoaștem”, ne străduim să invităm personalități reprezentative, cu realizări vizibile în diverse domenii ale culturii naționale.

De  această dată, ținând cont de faptul că la 1 octombrie, an de an se sărbătorește Ziua Internațională a Muzicii, am decis să-l invităm pe tânărul compozitor, profesor, Om de Radio Adrian Beldiman, care face o muzică superbă, de o sensibilitate aparte, cu o putere de transmitere individuală și originală.

Despre muzică, filozoful și scriitorul român Emil Cioran spunea: „Extazul muzical este o revenire la identitate la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul emanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile”.

Iar sfârșitul lunii septembrie a fost marcat de un alt eveniment semnificativ pentru cultura noastră națională. Stagierea teatrală a început cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a, sărbătoarea Artei de calitate numită „De la Nistru pân la Tisa”, la care au participat mai multe teatre din România și Moldova,  cu un bogat program de spectacole.

Cu această frumoasă ocazie am ținut să invităm și un Om de teatru, și nu unul oarecare, dar pe Nicolae Jelescu.

Pe rol de public au fost elevii clasei a XI- a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și studenții de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, împreună cu profesoarele Liliana Oleinic și Lilia Gorea..

Ne copleșește bucuria când avem prilejul să ne vedem s-au să ne revedem cu personalități reprezentative ale culturii noastre. Să-i ascultăm să le adresăm întrebări să dialogăm de la egal la egal. La aceste întâlniri nu le impunem nimic tinerilor, doar îi provocăm să se implice în discuții să adreseze întrebări si să-și spună opiniile.

            Nicolae Jelescu nu este pentru prima oară la Centrul Academic Internațional Eminescu, având o relație specială cu opera eminesciană vine să se inspire de la „Spiritul Eminescu”, care planează în această bibliotecă. Dânsul este unul dintre cei mai reprezentativi actori care fac spectacole și recitaluri de poezie, din întreg arialul românesc. Fiind actor și regizor, iar din 1982 director artistic al singurului teatru de poezie din spațiul românesc – Teatrul Poetic „Alexie Mateevici” din Chișinău. Pe parcursul anilor a pregătit și prezentat mai multe spectacole de poezie eminesciană: „De-or trece anii”, „La steaua”, „Andrei Mureșanu” și multiple recitaluri de poezie din creația lui Lucian Blaga – „Atâtea stele cad”; Alexandru Macedonsci din ciclul rozelor –„E timpul rozelor ce mor”; George Bacovia – „O țară plină de humor”; din creațiile lui Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, etc.

Nu au fost lăsați fără atenție nici autorii basarabeni, astfel, dumnealui a pregătit și a interpretat din opera poetică a regretatei Leonida Lari – „Femeia cu suflet de tei”; Valeriu Matei – „Vecernie regală”, etc.

            Domnul Jelescu are și multe realizări discografice, cum ar fi: „Colinde și poezii de Crăciun”, recitaluri de poezie din creația lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Daniel Corbu, Anatol Codru.

            Actorul Nicolae Jelescu are un har aparte  de a transmite cuvântul, dându-i lumină, căldură și forță tămăduitore rostirii mesajului.

            Recitalurile dânsului au fost ascultate și mult apreciate nu numai în Moldova, dar și în străinătate: România, Italia, Statele Unite, Canada, Belgia, pentru toți românii de pretutindeni.

            Nicolae Jelescu este un actor de caracter, cu o expresivitate scenică originală, o ținută intelectuală și morală impecabilă, dar și de o modestie rară.

Moderatoarea întâlnirii Larisa Arseni continuă: „Domnule Nicolae Jelescu va-ți născut pe malul unei ape „Dunărea”, care cunoaște istoria acestui mult pătimit și bântuit meleag, într-un sat pitoresc Cartal, botezat de mai multe ori. Ce semnificație are pentru dumneavoastră  satul, acolo, unde se Vindecă setea de mântuire, vorba  lui Lucian Blaga? Ce rol a avut în formarea dumneavostră, ca suflet, ca spirit satul de baștină?”

Cu multă amabilitate și nostalgie în glas, actorul își amintește de satul drag, care este ca o insulă înconjurată de ape și care i-a legănat copilăria, de părinți, de la care a învățat înțelepciunea și știința de a fi Om, de nuferii de pe Dunăre, care înfloresc an de an la fel de frumos și  răspândesc același miros îmbătător. Apoi începe să recite și trece de la o poezie la alta și rând pe rând ascultăm un fragment din poemul dramatic „Andrei Mureșanu” de Mihai Eminescu, desprins parcă din realitatea noastră, din George Bacovia, Alexandru Macedonschi și revine la Mihai Eminescu „Și dacă”, cea mai frumoasă poezie de dragoste.

Aici se implică și tinerii, adresându-i mai multe întrebări, de exemplu: „Când ați înțeles că anume poezia este acel gen de literatură, care vă face sufletul să vibreze? Cum vă apropiați de poezie? Ce poezii vă plac mai mult, filozofice, de dragoste, despre istorie sau de glumă? Cât lucrați la un spectacol Poetic? Ce metode folosiți pentru a memora atât de mult text? De ce anume Teatrul Poetic și nu dramatic, acolo sunt personaje, nu este oare mai interesant? Etc”

            Cu aceeași bunăvoință oaspetele le povestește cum lucrează cu poezia, cât de mult citește până când găsește acea poezie „multă”, vorba poetului Grigore Vieru și aici îi recită poezia-testament „Legământ”. Dumnealui mărturisește că îi plac toate genurile de poezie, care te pun să gândești, îți trezesc emoții și îți ating fibrele sufletului. Cât privește memorarea învață foarte repede, dar nu mecanic, doar pătrunzând în esența și mesajul poeziei. Pentru a pregăti un spectacol poetic, uneori, e nevoie de luni de zile de muncă.

Domnul Nicolae Jelescu ne povestește despre colaborările sale cu actori și compozitori, în special tineri.

            Moderatoarea se adresează lui  Adrian Beldiman, un alt oaspete, rugându-l să vorbească despre sine, despre muzica lui și despre cei cu care colaborează. Cum își alege motivele, dar și interpreții?

            Tânărul, dar deja cunoscutul compozitor povestește despre studiile sale, despre profesorii care l-au îndrumat să scrie muzică, despre stilurile de muzică pe care le abordează, spune de unde se inspiră și, desigur cum își alege interpreții. Despre colaborarea cu actorul  Nicolae Jelescu povestește cu lux de amănunte, mărturisind că și el are o predelecție aparte pentru poezia eminesciană, astfel, s-a născut frumosul recital de poezie și muzică „Floare albastră”, vocalize, interpreta cu o voce angelică Basarabeanca (numele de scenă) și marele actor Nicolae Jelescu, care a recitat pe fonul muzicii această superbă poezie. Am asultat-o cu luare aminte, regăsindu-ne în ea.

Am citit într-un interviu că ați finalizat lucrul la două CD-uri – unul din poezia romînească de dragoste (care, deocamdată, nu are un titlu) și altul din Mihai Eminescu –„Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, (Un vers din poemul „Odă. În metru antic”). Ce ne spuneți despre aceasta? Domnul Jelescu povestește că a  finalizat lucrul, i-au mai rămas unele detalii, în speranța că în curând va fi totul gata.

Ce ne mai recitați? Domnia sa actorul recită din Adrian Păunescu o poezie despre femeie, una patriotică apoi trece la Nicolae Labiș și poezia „Mama”.

            Aici moderatoarea le propune tuturor să țină un moment de reculegere pentru mama domnului Jelescu, care a plecat de curând în lumea celor drepți. Actorul este mișcat până la lacrimi. Dar după nori întotdeauna se ascunde soarele și după clipe triste vin și clipe fericite. Îl felicităm din suflet pe marele actor Nicolae Jelescu cu ocazia împlinirii celor 60 de ani de la naștere, îi urăm multe și frumoase realizări pe viitor, multă sănătate și încă multe întâlniri de suflet cu poezia și iubitorii ei.

            A fost o întâlnire cu adevărat de suflet și pentru suflet, cu momente captivante, emoții frumoase, de spirit patriotic și moral, paranteze deschise pentru meditație.

Larisa Arseni, Maestru în artă, bibliotecar.

 

Reclame

Un gând despre “„Prea lungă-i noaptea pentru o singură viață” Lucian Blaga

  1. A fost intr-adevar o intalnire de suflet, plina de farmec autumnal 🙂 Va multumesc mult, Dna Arseni pentru aceasta invitatie. Cu mare drag si bucurie ne-am reintalnit cu Maestrul Nicolae Jelescu, care ne-a fascinat prin poeziile recitate asa cum doar Dumnealui stie s-o faca !!! Cu siguranta ne-a atins pe noi toti, cei aproximativ 60 de oameni cati am fost prezenti la acest cenaclu literar-muzical. Doamne ajuta in organizarea altor , la fel de frumoase intalniri cu marile personalitati ale neamului romanesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s