Programul de lectură „Chișinăul citește”

iorga

Programul de lectură ,,Chișinăul citește” în Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga”

cu ,,Tunica portocalie” de Lucreția Bârlădeanu

Biblioteca Liceului Teoretic ,,Nicolae Iorga ” era arhiplină. Toți (elevi, profesori) erau în așteptarea scriitoarei Lucreția Bârlădeanu, care, după puțin timp, a apărut însoțită de colaboratoarea bibliotecii CAIE, doamna Larisa Arseni. Întâlnită cu aplauze furtunoase elevii erau în așteptarea dialogului în baza cărții ,,Tunica portocalie”.

Pentru început bibliotecara liceului a vorbit despre Programul de lectură ,, Chișinăul citește”, a prezentat oaspeții, apoi i-a oferit cuvântul doamnei L. Arseni care s-a referit la activitatea din prezent a scriitoarei. O scurtă informație biografică a scriitoarei a prezentat și eleva clasei a X-a ,,C” Jantuan Veronica, după care Lucreția Bârlădeanu a ținut un scurt discurs asupra activității sale literare, axsându-se în final asupra ultimei sale cărți ,,Tunica portocalie”. De aici a și început dialogul dintre scriitoare și elevi.

Protagoniștii acestei discuții au fost elevii claselor a XI-a ,,C”, profesoară Vîrlan Stela; a X-a ,,C”, profesoară Medinschi Dina și a XII-B, profesoară Suciu Adriana, care au lecturat cartea ,,Tunica portocalie” și s-au prezentat la această întâlnire cu opinii, comentarii și multe, multe întrebări. Astfel, între scriitoare și elevi s-a întemeiat un dialog fructuos și impresionant. Elevul cl. a XII-a ,,B” Săli Ștefan a remarcat că în volumul scriitoarei ,,personajele sunt măcinate de dor, trăiesc intens sentimentul iubirii, descoperind gelozia. E cartea ce dezvăluie adevărul istoric și oferă oră de literatură română. Sunt rânduri ce ne transpun în diverse timpuri, în care fiecare personaj își trăiește drama sau bucuriile vieții la maxim. Eleva cl. a XI-C Buga Simona a menționat: ,,am descoperit temele abordate în nuvela ,,Lecția de literatură”: iubirea de patrie și neam. Această întâlnire, a reușit să mă provoace să citesc și alte cărți ale L. Bârlădeanu, pentru că mi-a plăcut foarte mult felul cum gândește scriitoarea. Eleva Cătălina Dogotari despre nuvela ,,Decor pentru un Rendez-vous ”: ,,la început această nuvelă mi s-a părut o încâlceală de idei, deoarece erau multe nume de actori, pictori, scriitori și nu mă puteam axa asupra acțiunilor. Abia mai apoi, meditând asupra evenimentelor, am reușit să descopăr ceea ce se afla dincolo de cuvinte. Totodată, această nuvelă mi-a oferit posibilitatea de a-mi imagina o mică plimbare pe drumurile Parisului, am descoperit locurile unde au locuit sau pe care vizitat scriitorii români și basarabeni. Eleva Andreea Pânzaru a menționat despre nuvela ,,Prețul Leacului”: ,,în spatele ei se ascunde o dramă a vieții, o iubire necondiționată și sacrificiu ceea ce îi provoacă eroinei dezgust, dar, până la urmă, rămâne, totuși cu speranță să se hrănească din dragostea ei necondiționată, din spiritul ei treaz și înțelept, din forța și puterea ei vitală”, iar eleva Sârbu Cătălina, cl. a XI-a ,,C”, a urmărit cu atenție structura narativă a cărții scriitoarei despre ce și remarcă: ,,Pe parcursul lecturii m-a frapat firul narativ și transparența personajelor, dar și utilizarea frecventă a simbolurilor literare, care au determinat apariția diverselor întrebări, precum cea a arbustului de roze”.

Gândurile și opiniile elevilor au fost nenumărate. Fiecare expunere era urmată de întrebare la care scriitoarea a răspuns cu drag și amabilitate, stăruindu-se să le explice fiecare detaliu, dar, totodată, le-a insuflat elevilor gândul, că unde nu vor pleca, în ce colț al lumii nu s-ar afla să nu uite nicicând locul unde s-au născut, să nu-și uite Țara și neamul. În final elevii au mulțumit și au oferit scriiitoarei flori, iar scriitoarea autografe.

            Stamatin  Eugenia, bibliotecară, grad

de calificare I, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga”

 

Un gând despre “Programul de lectură „Chișinăul citește”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s