Ianoş Ţurcanu şi Dansul florilor

O nouă întâlnire cu Ianoş Ţurcanu în cadrul Programului de lectură  „ Chişinăul citeşte ”, dar şi cartea dânsului, o carte cu un titlu foarte frumos şi multicolor Dansul florilor. De această dată ne întâlnim cu elevii claselor a II, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, ghidaţi de profesoarele: Maria Popa, director adjunct la clasele primare, Liliana Bejenar, Maria Caragia, Viorica Brânză, Marcela Popovici şi bibliotecarele, Aculina Golovatenco şi Angela Descalui.

Colaboratoarea Centrului Academic Internaţional Eminescu le face o mică incursiune în activitatea de creaţie a invitatului.

Născut la 26 iulie 1951, în comuna Pelenia, Bălţi, Ianoş Ţurcanu este poet, prozator, eseist, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Mondiale a Literaţilor (Washington). Premiat de nenumărate ori pentru scrierile lui pătrunse de o sensibilitate lirică fină, ar fi cea mai plauzibilă şi adevărată apreciere a darului său artistic. Am văzut că poetul şi azi se simte în largul lui în orice tip de versificaţie, cuvântul ascultându-l, iar ritmurile şi rimele…, jucându-se cu ele ca într-un dans al florilor. Citit şi cântat de copii şi de maturi, aplaudat de o lume-ntreagă, o lume pe care el o iubeşte mult, deoarece crezul lui este iubirea în toate aspectele ei. Un caracter vesel, inteligent, interesant, mereu zâmbitor, fire optimistă, cu un simţ al umorului aparte. Ianoş Ţurcanu scrie foarte mult pentru copii.

Când i-am oferit cuvântul elevii au început să-i adreseze tot genul de întrebări: Când şi cum aţi început a scrie poezii?  Cum definiţi  dumneavoastră poezia ?    La câţi ani aţi scris prima poezie ? Care a fost cel mai frumos moment din viaţa dumneavoastră ? Ştiţi să cântaţi la vreun instrument muzical ? Câte poezii aţi scris până acuma , le-aţi numărat ?, Cum se numesc părinţii dumneavoastră, dar soţia , câţi copii aveţi, cum îi cheamă?, Care poezie va făcut renumit ?
Domnul Ianoş Ţurcanu le-a răspuns la toate întrebările cu drag şi desigur într-un limbaş pe înţelesul lor, spunând printre altele, că prima poezie o scrie, fiind în clasa întâia şi i-o dedică unei fetiţe de care era îndrăgostit, că nu ştie câte poezii a scris până acum, dar având 70 de cărţi, dintre care 40 sunt pentru copii, i-a rugat pe copii să le numere, că ştie a cânta  la chitară, pian şi valtornă, dar aşa pentru sine…

            Moderatoarea îşi aminteşte că Grigore Vieru spunea: Nu eu am ales poezia, ci ea m-a ales pe mine”. În cazul dumneavoastră , cine pe cine a ales? Eu am ales poezia. Am ales-o, am iubit-o, am crescut-o în mine până s-a făcut mare şi atunci am hotărât s-o dăruiesc şi altora. Cui dedicaţi în mare parte poeziile dumnevoastră? Aveţi foarte multe poezii dedicate femeilor, ce este pentru Ianoş Ţurcanu femeia? Pentru mine femeia perfectă este mama, sora, iubita sau soţia, cea care se află zilnic lângă tine. Am scris cuvinte de dragoste şi pentru soţia mea Marina! Ce taine mai ascunde Ianoş Ţurcanu în ale scrisului ? Care este secretul sursei de inspiraţie ? Sursa de inspiraţie este însăşi viaţa şi oamenii care mă inconjoară.

Poetul a ţinut să le citească şi câteva poezii: Leul, Toate limbile i-s frumoase, Prutul, Cartea, Două mâţe şi-un motan, Dansul florilor. Dar şi copiii au pregătit mai multe poezii, pe care le-au recitat cu multă simţire şi expresivitate: Două fete vor spaghete, O girafă supărată, Un şoricel deştept, Şoricelul educat etc.

După discuţiile prietenoase şi vorbele calde, cei prezenţi au rămas profund încântaţi, spunând că sunt în aşteptarea unei noi întâlniri, gata să descopere tainele încă nedestăinuite ale poetului Ianoş Ţurcanu.

Cu siguranţă, întâlnirea cu poetul Ianoş Ţurcanu le-a lăsat tuturor celor prezenţi în Sala de Festivităţi a liceului o frumoasă amintire, emoţii unice, impresii din cele mai alese, deoarece s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă şi plăcută.

La finalul întâlnirii copiii i-au dăruit multe aplauze şi au făcut poze.

Larisa Arseni. Mastru în artă. Colaboratoare la

Centrul Academic Internaţional Eminescu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s