Programul Chișinăul citește 2017

Lucreţia  Bârlădeanu în dialog cu cititorii cărţii „Tunica portocalie”

Întâlnirile  cu personalităţi ne produc întotdeauna momente de bucurie, nouă celor de la Centrul Academic Internaţional Eminescu, dar şi utilizatorilor noştri fideli.  Ne aflăm în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. Interlocutorii sunt elevii claselor a VIII-X-a din liceu, împreună cu profesoara de limba şi literatura română, grad superior, Angela Tomiţă şi bibliotecarele, Aculina Golovatenco şi Angela Descalui. Invitata întâlnirii Lucreţia Bârlădeanu, scriitoare, doctor în filologie, un om deosebit, oaspete drag nouă, o doamnă frumoasă la chip şi la suflet, o prezenţă aparte în peisajul literaturii româneşti, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinta Asociaţiei Synergi Franco-Moldave, care ne-a mărturisit printre altele: Mă aflu pe podul de aur: circul mereu între Paris şi Chişinău. Lucreţia Bârlădeanu, s-a evidenţiat întotdeauna prin eleganţă, rafinament. Mot cle, eleganţa îi defineşte nu numai felul de a fi, dar şi scriitura. Vladimir Beşleagă a caracterizat-o drept ambasadoare  a culturii noastre la Paris.

Astăzi, scriitoarea Lucreţia Bârlădeanu ne bucură cu un nou volum. Un volum de nuvele şi povestiri, cu un titlu simbol, Tunica Portocalie,  apărută la Editura Prut, lansată în premieră la 27 mai 2016 la Centrul Academic Internaţional Eminescu.  Cartea înserează mai multe nuvele şi povestiri, pe care scriitoarea le-a publicat rând pe rând, în revista Contrafort, cea mai bună revistă de literatură română. Această carte este anume pentru tineri, motivul pentru care a şi fost aleasă să participe la concursul de lectură „Chişinăul citeşte”, inaugurat de Biblioteca Municipală  B. P. Hasdeu, ajuns la cea de-a XIV–a ediţie.

Criticul Adrian Ciobanu spunea despre Tunica Portocalie, că este: Un cod al bunelor maniere. Cartea pune în discuţie nişte probleme de destin, de dragoste, iar la sfârşit îţi dai seama că în procesul lecturii se aude o muzică, care trăieşte în interior şi te insoţeşte pretutindeni, pe parcursul lecturii, sunând de fiecare dată difrit.

Autoarea le povesteşte elevilor cum şi de unde şi-a cules subiectele, le-a vorbit despre personaje, menţionând, că literatura nu este obligată să reflecte realitatea obiectivă, să prezinte doar personaje pozitive, ele trebuie să fie complexe, cu trăsături bune şi mai puţin bune, viaţa ne inspiră, dar literatura cere un limbaj artistic, un stil propriu, o tehnică de creaţie individuală, o viziune personală a scriitorului asupra temei abordate. Elevii au citit cartea şi   i-au adresat autoarei mai multe întrebări, vizând anumite momente concrete din text, care după opinia lor nu aveau o finalitate, dânsa le-a răspuns cu amabilitate, subliniind că astfel de momente sunt lăsate la discreţia cititorului. Tunica portocalie – un simbol, o metaforă, un circuit prin care trecem în viaţa aceasta, în dragoste şi moartea dragostei, care pe parcurs trece în ceva mai superior.

Tinerii au rămas impresionaţi şi intrigaţi, în dorinţa de a citi şi reciti cartea cât  mai curând. La finalul întâlnirii Lucreţia Bârlădeanu le-a spus, că tinerii de astăzi au mai multe oportunităţi şi posibilităţi în realizarea viselor râvnite, trebuie să-şi dorească ceva real şi să meargă sigur spre realizare. Aplauze şi flori, cuvinte de mulţumire reciprocă pentru organizatori şi elevi, până la noi întâlniri şi noi cărţi…

Larisa Arseni. Maestru în artă.

Colaboratoare la Centrul Academic Internaţional Eminescu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s