Nicolae Popa este din categoria ironiştilor sentimentali care întreţin lirismul într-o zonă elegiacă, dar şi într-un registru dramatic. În postura ciudată de… ghid al cometei Halley, el se vrea un tânăr Orfeu, care să restabilească legăturile rupte între Om, Natură şi Lucruri sub semnul cântecului identificat cu existenţa. (Acad. Mihai Cimpoi)
Microromanul „Ghiozdanul zburător” scris de Nicolae Popa este cartea despre care am discutat astăzi la Centrul Academic Internaţional Eminescu, cartea care a fost selectată recent de un juriu competent pentru Concursul „Să citim împreună”, aflat la a VI-a ediţie, inaugurat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”. Cei care au citit acest microroman şi au dorit să vină la întâlnire cu autorul, au fost elevii claselor a VI-a şi a VIII-a, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu, pregătiţi şi însoţiţi de profesoara de limba şi literatura română, doamna Alina Şumleanschi, dar şi cu contribuţia substanţială a bibliotecarei liceului, doamna Aculina Golovatenco.
Când se naşte un Om de creaţie, viaţa se miră, căci nu-l poate cuprinde. Când se stinge un Om de creaţie, viaţa reuşeşte în sfârşit să-l cântărească. Noi suntem, astăzi favorizaţi, fiindcă avem prilejul să ne întâlnim şi să discutăm pe viu cu un scriitor, căruia îi putem adresa diverse întrebări, îi putem povesti ce ne-a impresionat, ce ne-a plăcut, îi putem mulţumi pentru tot ce face, etc.
Scriitorul le prezintă elevilor cărţile pe care le are la îndemână: „Careul cu raci” (o carte de versuri), „Cubul de zahăr” (roman), „Avionul mirosea a peşte” (roman poliţist), „Ghiozdanul zburător” (microroman), toate apărute în mai multe ediţii. Scriitorul menţionează că în toate cărţile dânsului, denumirile de localităţi, multe acţiuni şi chiar personaje sunt reale, sunt de aici din Moldova, unele chiar de la Botanica. Despre „Ghiozdanul zburător” spune că i-a fost inspirat de fiica dumnealui, pe când era elevă şi în fiecare dimineaţă repeta: „of, ghiozdanul-bolovanul”. Microromanul, sau povestirea „Ghiozdanul zburător” este o istorie captivantă, care evocă aventurile unei eleve din clasa a VI-a, Dorina, care într-o dimineaţă, spre bucuria ei, nu mai este nevoită să-şi ducă în spate Ghiozdanul-Bolovanul, ci, printr-un miracol a unui bun vrăjitor, ce-i strecoară în buzunarul de la geantă o cărţulie magică, ajunge la şcoală zburând cu… ghiozdanul, de aici se declanşează o serie de peripeţii hazlii, în care, la un moment dat, este implicată toată şcoala, în frunte cu directorul ei, poreclit Domnul Pardon. Microromanul „Ghiozdanul Zburător”, cum îl defineşte autorul Nicolae Popa, incită imaginaţia şi curiozitatea copiilor, se citeşte uşor şi cu mult interes, fiind scris într-un limbaj simplu, familiar copiilor şi părinţilor.
Elevii i-au pregătit şi un şir de întrebări: Cum aţi devenit scriitor? Cum şi de unde vă culegeţi subiectele? Cine sunt personajele cărţilor dumneavoastră? Cărţile dumneavoastră poartă nişte titluri mai diferite, credeţi că titlul cărţii îl poate provoca pe cititor la lectură? Ce va motivat să scrieţi Ghiozdanul Zburător? Care din momentele descrise în carte vă par dumneavoastră cele mai haioase? Aici autorul îşi aminteşte mai multe peripeţii din copilăria sa: un vis în care zbura deasupra satului şi a doua zi le povesti colegilor, care nu l-au crezut şi când a vrut să le demonstreze că poate zbura şi-a zdrobit nasul; despre ciorile care sunt atrase de tot ce luceşte… De ce aţi finalizat atât de succint cartea, fără a da prea multe detalii? Acest fapt denotă, că istoria Ghiozdanului Zburător va continua, le răspunde autorul. Nicolae Popa le mai povesteşte elevilor cum au vrut să se facă businessmeni, el şi câţiva colegi de clasă, culegând flori din pădure şi vrând să le vândă la peaţă; despre descoperirea arheologică făcută în via de la Buda, Călăraşi, baştina scriitorului, unde aproape la suprafaţă s-a găsit o localitate care data, după cum confirmă specialiştii, din sec IV, în. de Cristos.
A fost o întâlnire de suflet, în timpul căreea scriitorul a mai cules câteva idei şi motive ce le va descrie în cărţile următoare. Elevii au rămas impresionaţi de simplitatea şi atitudinea domnului Nicolae Popa faţă de ei şi l-au aplaudat. Au făcut poze ca amintire. Nicolae Popa a mulţumit echipa Centrului Eminescu pentru invitaţie şi organizarea bună a evenimentului, promiţând că va veni orşicând va fi invitat, pentru că îi plac nespus de mult copiii.
Larisa Arseni. Maestru în artă. Colaboratoare la
Centrul Academic Internaţional Eminescu.
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Similare
Pingback: (Audio) Ghiozdanul zburător. Nicolae Popa. Editura Arc – Eucitesc – Cotidian Literar Online