Centrul Academic Eminescu în vizorul studenţilor

Săptămâna trecută Centrul Eminescu a fost gazda mai multor grupe de studenţi de la USM, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării dar şi de la Facultatea Litere, Universitatea Pedagogică Ion Creangă, facultatea Litere.
Scopul acestor vizite a fost acela de a descoperi casa lui Eminescu, şi de a face cunoştinţă mai bine cu opera sa.
Victoria Axentii, studentă la Jurnalism a scris un articol despre noi, despre Centrul Academic Eminescu, să vedem cum suntem priviţi cu ochii de studenţi:

Eminescu are „casă” la Botanica

Centrul Academic Internaţional Eminescu, situat în sectorul Botanica, este o instituţie unică în Chişinău. Acesta a concentrat între pereţii săi o colecţie bogată şi care organizează manifestaţii interesante. El ţine mâna pe pulsul a tot ce se petrece în lume legat de numele geniului culturii româneşti – Mihai Eminescu.
Centrul şi-a deschis uşile în anul 2000 pe 13 ianuarie, anul Eminescu anunţat de UNESCO în legătură cu aniversarea a 150 de ani de la naşterea poetului şi cugetătorului român universal. Unul din iniţiatorii deschiderii centrului a fost academicianul Mihai Cimpoi, un mare cunoscător al creaţiei genialului poet. Centrul uneşte cunoscătorii şi amatorii creaţiei lui Eminescu, atât din Moldova, cât şi din România, dar şi din alte ţări ale lumii. „Centrul Academic Internaţional Eminescu este vizitat de studenţii de la Universitatea de Stat, Universitatea Tehnică, Şcoala Pedagogică „A. Mateevici”, dar şi de studenţii de la alte instituţii; aceştia solicită opere d in literatura universală clasică şi contemporană, în special. În primii ani de când am început să lucrez, se citea mai mult despre Eminescu, despre critica literară, acum  însă poate că tehnologiile avansate au influenţat, dar se citeşte mai puţin, însă nu ducem lipsă de cititori, de persoane care preferă să citească şi sunt interesate de activitatea lui M. Eminescu”, a declarat Maria Chirilă, bibliotecara Centrului Eminescu pentru ziarul „Capitala”.
Centrul Academic desfăşoară o activitate informaţională vastă şi o amplă muncă bibliografică. Colaborează cu Academia de Ştiinţe, cu edituri locale şi străine, cu Uniunea Scriitorilor şi cu Uniunea Artiştilor Plastici, cu diferite asociaţii şi este cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate. CAIE a fost vizitate de personalităţi marcante din: România, Franţa, Suedia, Turcia, China, Germania, Marea Britanie, Serbia, America, Bulgaria, Italia, Scoţia, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Belarus, care au apreciat la justa ei valoare activitatea pe care o practică.
CAIE oferă publicului de diferite vârste un vast program de activităţi de promovare şi cunoaştere a Marelui Emienscu şi de promovare a patrimoniului naţional. Fiecare zi este semnificativă prin varietatea de activităţi şi programe: excursii de ghidare cu referire la activitatea CAIE şi la valoarea patrimoniului eminescian şi naţional; ore de lectură multimedia, ore de poezie, muzică şi poveste; serate literar-muzicale; vizionare de filme documentare; ore şi reviste bibliografice; prezentări şi lansări de carte, opere muzicale şi reviste; întâlniri cu scriitori şi alte personalităţi marcante; vernisaje de pictură; concursuri; mese rotunde; conferinţe; matinee; expoziţii de carte; schimb de experienţă etc.
Victoria Axentii, studentă, an. I, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s